Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)
x640 Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

640 Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De geschiedenis van het Genootschap voor Landbouw en Kruidkunde is uitstekend beschreven en fraai gedocumenteerd door Hans Siemes in zijn boek Anderhalve eeuw aanwakkeren. De inleiding is daarom sober gehouden met een accent op de organisatie.
Voorgeschiedenis
Commissie van Landbouw
Landbouworganisatie in het algemeen
Organisatie van het ULG
Het bestuur
Afdelingen
Leden
Jongeren
Vrouwen
Huisvesting
Orgaan
Stalverbeteringscommissie
Zuivelcommissie
Verkoopbureau
Boekhoudbureau
ULG-Verzekeringen
Verantwoording van de inventarisatie
640 Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)
Inleiding
Verantwoording van de inventarisatie
Het archief van het Utrechts Landbouw Genootschap werd in 1996 door het Dagelijks Bestuur aan het rijksarchief in Utrecht in bewaring gegeven en, nadat de schimmelvorming in het archief door bestraling was geneutraliseerd, overgebracht van de zolder van het ULG-gebouw naar de rijksarchiefbewaarplaats te Utrecht. Overeengekomen werd dat het beheer zou gevoerd worden overeenkomstig de voorschriften geldend voor overheidsarchieven, waarbij het ULG het recht behield om stukken uit het archief te lenen. Het archief is openbaar met uitzondering van enkele van de stukken die jonger zijn dan 30 jaar, welke stukken slechts toegankelijk zijn met toestemming van de secretaris van de Gewestelijke Land- en Tuinbouw Organisatie.
Het archief van het secretariaat bestaat uit twee gedeelten, waarbij de cesuur is gelegd bij de opheffing in 1941 en de heroprichting in 1945. Een andere (bijkomstige) reden om een cesuur bij deze jaren aan te brengen is dat het archief van vóór de heroprichting zeer onvolledig en een omvang van slechts enkele meters had. In 1946 wordt verteld dat `door de oorlogshandelingen en door de inpalming van de Landstand van het gehele hebben en houden van het Genootschap, geen archief meer aanwezig is'. Van het archief van de Landstand werden geen stukken aangetroffen. De archieven van opgeheven afdelingen zijn statutair eigendom van het Genootschap geworden.
Onderscheiden werden de archieven van het secretariaat en van de afdelingen en de documentatie. De hoofdafdelingen van het archief van het secretariaat-stukken van algemene aard en die betreffende bijzondere onderwerpen-werden weer onderverdeeld in een aantal rubrieken. Bij de stukken betreffende bijzondere onderwerpen komen achtereenvolgens de rubrieken betreffende de organisatie, de taken, de commissies enz. ingesteld door het ULG, de organisaties enz. waarin het ULG vertegenwoordigt was of waarvan het lid was.
De zeer kleine archieven van de afdelingen zijn niet onderverdeeld in tijd en in rubrieken.
Van de 42 strekkende meter archief die zijn overgebracht, is na vernietiging 32 meter bewaard gebleven.
Kenmerken
Datering:
1841-1993
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van het Utrechts landbouwgenootschap (voorheen het genootschap voor landbouw en kruidkunde te Utrecht) 1841-1993
Auteur:
W.B. Heins
Datering toegang:
1997
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 30 jaar slechts ter inzage na toestemming van de secretaris van de Gewestelijke Land- en Tuinbouw Organisatie
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
22,92 m zuurvrije dozen
Archiefvormer(s)::
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS