Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Archieven, bewaard bij het stadsbestuur van Utrecht, behoren...

708 Archieven, bewaard bij het stadsbestuur van Utrecht, behorend aan de stad ('Bewaarde archieven I')

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Oorspronkelijke inleiding
Bewerkingsgeschiedenis
Inventaris
1. Archieven van de gilden, 1341-1798 (1883)
1.2. De een en twintig oude gilden
708 Archieven, bewaard bij het stadsbestuur van Utrecht, behorend aan de stad ('Bewaarde archieven I')
Inventaris
1. Archieven van de gilden, 1341-1798 (1883)
1.2.
De een en twintig oude gilden
NB:
Volgens Van Riemsdijk (Geschiedenis der St. Jacobs-kerk. p. 184) zouden reeds 'sedert de eerste jaren der 14e eeuw de ambachten in 21 gilden verdeeld optreden'. Bedoeld wordt blijkbaar het jaar 1304; doch de gildenbrief van dat jaar vermeldt de 21 gilden nog niet. Wel is het waarschijnlijk, dat, sedert de raadskeur in de hand der gilden gelegd was, het getal dezer kiescolleges niet meer veranderd is; maar geheel zeker is dit toch niet, en men is dus nog niet gerechtigd aan te nemen, dat alle de 21 gilden, die gedurende de 15e eeuw geregeld voorkomen, ook reeds in 1304 bestonden. Nagenoeg zeker is dit echter sedert 1341: immers in den gildenbrief van dat jaar, die de raadskeur door de gilden nader regelt, wordt gezegd, dat de overste oudermannen 42 loten (d.i. natuurlijk twee voor elk der 21 gilden) zullen maken, om daarmede de keus te doen; bovendien worden daar reeds de elf waken vermeld, en het is aannemelijk, dat deze ook toen de 21 gilden zullen omvat hebben in dezelfde orde, waarin ze voorkomen in 1469 en later (Burman, Utrechtsche jaarboeken III, p. 215). Met volkomene zekerheid kan men echter de aanwezigheid van alle 21 gilden eerst aannemen sedert 1402, als zij, in dezelfde orde als steeds later, vermeld worden aan het begin van het oudst bewaarde Raads-dagelijksche boek.
Tot 1528 toe, is hun getal (behoudens tijdelijke wijzigingen) onveranderd gebleven: alleen is in 1433 het Vleeschhouwers-gild opgeheven en vervangen door dat der Brouwers. Sedert echter in 1528 aan de gilden het recht tot de raadskeur ontnomen was, verviel de aanleiding, om het getal der kiescolleges onveranderd te laten en sedert zijn dan ook bij herhaling splitsingen van de oude gilden voorgekomen, zoodat hun getal eerlang zeer groot werd.
Bijlage
Regesten
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1284-1813
Toegangstitel:
Inventaris van de bij de archieven van het stadsbestuur van Utrecht bewaarde archieven, behorend aan de stad ('Bewaarde Archieven I'), 1284-1813 (1885)
Auteur:
S. Muller Fz.
Datering toegang:
1913
Datering bewerking:
1996, 2006, 2013
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Omvang:
38,5 m