Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Archieven, bewaard bij het stadsbestuur van Utrecht, behoren...
708 Archieven, bewaard bij het stadsbestuur van Utrecht, behorend aan de stad ('Bewaarde archieven I')
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Oorspronkelijke inleiding
Bewerkingsgeschiedenis
Inventaris
3. Archieven van de godshuizen en fundaties, 1307-1813 (1885)
3.05. St. Margaretenhof
708 Archieven, bewaard bij het stadsbestuur van Utrecht, behorend aan de stad ('Bewaarde archieven I')
Inventaris
3. Archieven van de godshuizen en fundaties, 1307-1813 (1885)
3.05.
St. Margaretenhof
N.B. De kanunnik ten Dom Ghysebrecht van Walenborch, die in 1367 een stuk grond aan het St. Jansveld van de stad Utrecht in erfpacht nam met de bedoeling daar een gasthuis te stichten, zal denkelijk, hetzij bij notarieele akte of bij testament, wel eenige bepalingen over zijne stichting hebben gemaakt. Maar die stichtingsbrief is dan verloren geraakt. De hoofdzaak, het beheer der stichting, was trouwens reeds bij den erfpachtbrief geregeld. In ieder geval is de bouw van het gasthuis spoedig doorgezet: reeds in 1371 kon worden overgegaan tot de wijding der kapel, die toen van den wijbisschop eene aflaat verkreeg tot vermeerdering harer middelen.
Het St. Margareten-hof was oorspronkelijk een gewoon gasthuis: in 1538 werden er ‘acht of tien bedden onderhouden voor alle gaende ende comende lantlopers’. (Dodt, Archief, II, p. 170); thans echter is het gesticht ingericht tot vrijwoningen. Het beheer was door den stichter opgedragen aan den raadsburgemeester der stad met den proost van Leiden, indien deze als kanunnik ten Dom te Utrecht resideerde, anders met den oudsten fungeerenden priester-kanunnik ten Dom. Tot 1647 werd aldus gehandeld; maar sedert werd de waardigheid van proost van Leiden denkelijk niet meer bezet. In 1648-1650 werden toen de rekeningen opgenomen door den tweeden burgemeester met den afgetreden tweeden burgemeester; van 1651 is dit geschied door den tweeden burgemeester, thans door den burgemeester der stad alleen.
Bijlage
Regesten
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1284-1813
Toegangstitel:
Inventaris van de bij de archieven van het stadsbestuur van Utrecht bewaarde archieven, behorend aan de stad ('Bewaarde Archieven I'), 1284-1813 (1885)
Auteur:
S. Muller Fz.
Datering toegang:
1913
Datering bewerking:
1996, 2006, 2013
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Omvang:
38,5 m