Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: De Korenschoof te Utrecht

715-3 De Korenschoof te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Voorwoord
Inventarisatie
715-3 De Korenschoof te Utrecht
Inleiding
Inventarisatie
"De Korenschoof" N.V. en de haar voorafgegane firma's hebben zich in hoofdzaak toegelegd op het fabriceren van meel; daarnaast op de vervaardiging van een groot aantal andere fabrikaten, niet steeds graanproducten. Haar oorsprong ligt in een katoenfabriek. Tussen de oprichting van deze machinale spinnerij en het einde van de meelfabricage treffen wij bijna twee eeuwen van industriële bedrijvigheid aan op één en dezelfde plaats, aan de Vecht, in Utrecht's "voorstad" de Bemuurde Weerd.
Na de overname van "De Korenschoof" N.V. door Wessanen's Koninklijke Fabrieken N.V. in 1970 zijn de archieven van de Korenschoof in eigendom van het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief te 's-Gravenhage overgegaan. Bij de opheffing van dit fonds van bedrijfsarchieven zijn de Korenschoof-archivalia in 1972 gedeponeerd bij de Gemeentelijke Archiefdienst van Utrecht *  . Niet bekend is, welk gedeelte van het archiefbestand voor de deponering is vernietigd. Stellig zijn archiefstukken afgedwaald in familie-archieven ten tijde dat een koopmansboekhouding veeleer tot de vorming van een persoonlijk archief dan van een bedrijfsarchief bijdroeg. Wessanen N.V. heeft archiefbescheiden uit de laatste jaren overgenomen. Tijdens de inventarisatie zijn slechts afschriften en kopieën van in deze archieven aanwezige stukken vernietigd; bovendien kon een dozijn boeken en brochures worden overgedragen aan de Bibliotheek over Utrecht, die ten gemeentearchieve wordt bewaard. De planklengte van de Korenschoof-archieven bedraagt thans 6 meter. De archiefbescheiden bleken te bestaan uit het archief van "De Korenschoof" N.V. zelf, dat van de Stichting "De Korenschoof" die de kapitaalgoederen der N.V. beheerde, de archieven van drie dochtervennootschappen en twee personeelsorganisaties, alsmede archivalia van een aantal firma's - voorlopers van de N.V. - , die elkaar hebben opgevolgd. Al deze archieven zijn gescheiden, doch beschreven in een doorlopende nummering.
Vanuit de bedrijfsadministratie is geen ingang tot de archieven mede overgedragen. De oude orde viel slechts in de financiële jaarstukken te onderkennen. Bij de ordening kon daarom worden gehandeld naar bevind van zaken, overeenkomstig par. 27 - met inachtneming van de par. 15-17 - van de "Handleiding voor het ordenen en beschrijven van archieven" door S. Muller Fz., J.A. Feith en R. Fruin Th.Az. (Groningen, 1920).
"De Korenschoof" N.V. heeft drie centrale organen gekend: de algemene vergadering van aandeelhouders, de raad van commissarissen en de directeur. Onder directie van de laatste heeft de N.V. acht administratief zelfstandige afdelingen gehad. Haar archiefstukken zijn ingedeeld naar de onderdelen van de administratie waar zij gevormd zijn. Zo lag de indeling van het archief van de N.V. zelf in elf afdelingen voor de hand; zij kon echter niet consequent worden toegepast bij die archiefbescheiden, tot het ontstaan waarvan twee of alle drie centrale organen hadden bijgedragen, zodat voor deze een tweedeling: Bestuursorganen/Directie is gevolgd. De statuten, voor welker totstandkoming de medewerking van de functionarissen buiten de N.V. was vereist, vormen de eerste afdeling.
De ordening van de andere archieven leverde wegens hun geringe omvang weinig problemen op. Aan het archief van "De Korenschoof" N.V. gaan de retroacta der N.V. - archivalia van vóór 1857 - vooraf. Na het archief van "De Korenschoof" N.V. volgen de archieven van de overige met de N.V. verbonden corporaties.
Uit zakelijk oogpunt was, uit historisch oogpunt is het gewenst dat alle belangrijke handelingen van de bedrijven uit de archiefbescheiden blijken. Daar dit uit het archief van vóór 1857 niet wel mogelijk is, wordt aan de periode 1779-1856 een apart hoofdstuk van deze inleiding gewijd. Vervolgens worden aan de hand van de N.V.-statuten de bevoegdheden en het werkterrein van het bestuur en de directie toegelicht.
Voor de raadpleging van deze archieven zijn geen beperkende bepalingen gesteld.
Voorafgegane firma's
"De Korenschoof" N.V
Addendum
Literatuurlijst
Bijlagen
Directie van "De Korenschoof" N.V
N.B. d. = directeur, o. = onderdirecteur, p. = procuratiehouder
Commissarissen van "De Korenschoof" N.V
Bestuursleden van de Stichting "De Korenschoof"
N.B. Het Bestuur van de Stichting "De Korenschoof" werd gevormd door de Directeur en de Raad van Commissarissen van "De Korenschoof" N.V. (Art. 3 der Statuten van de Stichting)

Kenmerken

Datering:
1779-1970
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van De Korenschoof N.V. (1738) 1779-1970
Auteur:
A.N. Beets
Datering toegang:
1973-1974
Datering bewerking:
2004
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
6,3 m zuurvrije dozen
Thema trefwoorden: