Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Koninklijke tabaks- en sigarenfabriek voorheen G. Ribbius Pe...

715-5 Koninklijke tabaks- en sigarenfabriek voorheen G. Ribbius Peletier junior te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Voorwoord
Koninklijke Tabak- en Sigarenfabriek, voorheen G. Ribbius Peletier Jr. te Utrecht
715-5 Koninklijke tabaks- en sigarenfabriek voorheen G. Ribbius Peletier junior te Utrecht
Inleiding
Koninklijke Tabak- en Sigarenfabriek, voorheen G. Ribbius Peletier Jr. te Utrecht
De Koninklijke Tabak- en Sigarenfabriek, Stoornkoffiebranderij en Tabakskerverij, voorheen G. Ribbius Peletier Jr. te Utrecht, werd opgericht op 13 december 1844 en geliquideerd per 1 april 1943. De sigarenfabriek was het hoofdbedrijf. De oprichter was Gerlacus Ribbius Peletier Jr. (1818-1901) met als compagnons A.F. en H. Peletier.
De firma Gebroeders Peletier, zoals de firma bij haar oprichting in 1844 genoemd werd, was gevestigd in het pand Oudegracht 364A (nieuwe nummering), met depots in Utrecht, Den Haag, Dordrecht en Nijmegen. Het pand Oudegracht 364A, waarin ook een winkel gevestigd was, is in Utrecht bekend onder de naam "de Gesloten Steen".
De firma maakte vanaf 1844 een onstuimige groei door en reeds in 1851 waren er ongeveer 150 mannen werkzaam. Op initiatief van G.Ribbius Peletier Jr. werd in 1859 een fabriek voor vrouwelijk personeel opgericht, zoals hier te lande toen nog niet bestond.
Onder de clientèle telde de firma vele gekroonde hoofden (Duitsland, Zweden, Rusland). In hoofdzaak richtte de verkoop van de eerste klas tabak zich in de 19de eeuw op alle sigarenimporterende landen van de wereld (vooral Duitsland), maar ook in ons eigen land en zijn koloniën werden uiteraard sigaren verkocht. Toen in de loop van de 19de eeuw, en vooral sinds de 20ste eeuw, vele landen protectie-maatregelen troffen ten aanzien van hun handel, werd ook de export van sigaren aan steeds meer belemmerende bepalingen onderworpen. In 1895 werd de firma, inmiddels bekend onder de naam van de belangrijkste firmant G.Ribbius Peletier Jr., omgezet in de N.V. Koninklijke Tabak- en Sigarenfabriek voorheen G. Ribbius Peletier Jr. De firma maakte tot de beginjaren van 1920 nog aantrekkelijke winsten, die het mogelijk maakten de aandeelhouders behoorlijke dividenden uit te keren. Toen het slechter ging met de firma, heeft men op allerlei manieren geprobeerd het bedrijf te redden. In 1929 echter is de handel in aanverwante artikelen vervallen en met het recht op de handelsnaam overgenomen door P. Gaastra, Donkere Gaard 2 te Utrecht. In 1935 verkocht deze de zaak en de handelsnaam door aan J.E.H. Jansonius te Groningen. De handelsnaam "stoomkoffiebranderij en theehandel" werd vanaf dit moment niet veel meer gebruikt. De firma Jager uit Winschoten nam de zaak en de handelsnaam in 1956 over. In 1968 werd de firma Broekema en Nagel uit Assen eigenares en zij is dit tot op heden gebleven. Vanaf 1 juli 1934 werd het bedrijf van de sigarenfabricage en tabakskerverij niet meer uitgeoefend en bestonden de opbrengsten alleen nog maar uit de huurgelden van onroerende goederen.
Per 1 april 1943 volgde gehele liquidatie van de firma, zoals geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Utrecht.
Bestuur en organisatie
Archief
Literatuur
Bijlagen
Lijst van commissarissen
Lijst van directeuren
Lijst van makelaars
N.B. De jaartallen hebben betrekking op de aanwezige rekeningen (Zie inv. nr. 285).
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1844-1943
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de koninklijke tabak- en sigarenfabriek, voorheen G. Ribbius Peletier jr., te Utrecht 1844-1943
Auteur:
J.H. Coelingh Bennink
Datering toegang:
1977
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Omvang:
18,88 m zuurvrije dozen