Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Koninklijke tabaks- en sigarenfabriek voorheen G. Ribbius Pe...

715-5 Koninklijke tabaks- en sigarenfabriek voorheen G. Ribbius Peletier junior te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Voorwoord
Koninklijke Tabak- en Sigarenfabriek, voorheen G. Ribbius Peletier Jr. te Utrecht
Bestuur en organisatie
715-5 Koninklijke tabaks- en sigarenfabriek voorheen G. Ribbius Peletier junior te Utrecht
Inleiding
Bestuur en organisatie
De firma, op 13 december 1844 opgericht “als zijnde de negotie van de Gebroeders Peletier te Utrecht”, werd al in 1846 genoemd naar haar belangrijkste firmant Gerlacus Ribbius Peletier Jr. Nergens blijkt dat A.F. en H.Peletier zich anders met de firma bemoeid hebben dan door het verschaffen van het beginkapitaal. G.Ribbius Peletier Jr. bleef tot 1895 de belangrijkste figuur in de firma. In 1856 werd Barend Peletier mede-firmant. Hij kreeg volgens het op 20 september 1856 opgemaakte contract 1/3 van de zuivere winst. Bovendien werd ook de zoon van de oprichter, G.Ribbius Peletier, bij het beheer en de gang van zaken van de firma betrokken.
Op 1 juli 1895 trok G,Ribbius Peletier Jr. zich vanwege zijn leeftijd (77) uit de firma terug en werd de firma een N.V. met drie centrale organen, nl. de algemene vergadering van aandeelhouders, de raad van commissarissen en een directeur.
Er werd gewerkt met een kapitaal van een miljoen gulden, waarvan fl. 700.000.- volgestort was.
Volgens de statuten moesten er minimaal drie commissarissen zijn. In 1895 werden er vijf commissarissen benoemd, vanaf 1930 - toen de zaken slechter gingen lopen - waren er vier en vanaf 1935 nog maar drie. Directeur werd in 1895 A.M. Hioolen, die in 1903 zijn broer D.M. Hioolen naast zich kreeg. Vanaf 1925 was er weer één directeur (zie bijlage 2). De arbeiders hadden modern ingerichte en aan alle hygiënische eisen voldoende lokaliteiten, althans naar maatstaven van die tijd. Wel vond G. Ribbius Peletier Jr. het heel normaal omstreeks 1869 bij een onderzoek, ingesteld door de regering o.a. naar de omstandigheden waaronder kinderen te werk werden gesteld, te verklaren dat hij kinderen vanaf 7 jaar "maar" 4 uur per dag liet werken en dat nog wel na de schooltijd. Verder heerste er een strenge tucht en orde op de fabriek.
In 1895 schonk G. Ribbius Peletier Jr. fl 25.000.- aan zijn werklieden in de vorm van een som geld, die ze per week uitbetaald zouden krijgen als ze gepensioneerd waren.
Vergeleken met andere bedrijven uit die tijd, kan men zeggen, dat de Koninklijke Tabak- en Sigarenfabriek voorheen G. Ribbius Peletier Jr. zeker niet slecht was voor zijn werknemers en op sommige terreinen zelfs vooruitstrevende ideeën had.
Archief
Literatuur
Bijlagen
Lijst van commissarissen
Lijst van directeuren
Lijst van makelaars
N.B. De jaartallen hebben betrekking op de aanwezige rekeningen (Zie inv. nr. 285).
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1844-1943
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de koninklijke tabak- en sigarenfabriek, voorheen G. Ribbius Peletier jr., te Utrecht 1844-1943
Auteur:
J.H. Coelingh Bennink
Datering toegang:
1977
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Omvang:
18,88 m zuurvrije dozen