Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Koninklijke tabaks- en sigarenfabriek voorheen G. Ribbius Pe...

715-5 Koninklijke tabaks- en sigarenfabriek voorheen G. Ribbius Peletier junior te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Voorwoord
Koninklijke Tabak- en Sigarenfabriek, voorheen G. Ribbius Peletier Jr. te Utrecht
Bestuur en organisatie
Archief
715-5 Koninklijke tabaks- en sigarenfabriek voorheen G. Ribbius Peletier junior te Utrecht
Inleiding
Archief
Bij de dood van de laatste G.Ribbius Peletier in 1969 werden diens bezittingen ondergebracht in de Stichting "G. Ribbius Peletier Jr. tot behoud van het landgoed Linschoten" (opgericht in 1939). Op 11 augustus 1976 werd het archief van de fabriek overgedragen aan de Gemeentelijke Archiefdienst te Utrecht.
Dank zij de medewerking van de heer Prof. Dr.A.W. Reinink, een van de erfgenamen van G. Ribbius Peletier Jr., was ik in de gelegenheid in de loop van het jaar 1976 in "het huis te Linschoten", Noord Linschoterdijk 15, succesvolle pogingen te doen het archief alsnog aan te vullen. Het familiearchief Ribbius Peletier, dat ik ter plaatse gescheiden heb van het bedrijfsarchief, bevindt zich nog te Linschoten.
Het bedrijfsarchief is in redelijk goede staat bewaard gebleven en slechts enkele stukken vertonen de invloed van vocht en ongedierte. Duidelijk is wel, dat wij met het archief van de firma te doen hebben voor zover dit in handen was van de familie Ribbius Peletier. Tot 1895 is er aardig wat bewaard gebleven, maar als daarna de firma een N.V. wordt, is er geen sprake meer van een volledig archief. Er zijn dan nog slechts enkele brokstukken van het archief, voor zover de familie Ribbius Peletier nog belang had bij de firma. Dit belang bestond hieruit, dat de familie in de raad van commissarissen vertegenwoordigd was.
Er was een oude ordening aanwezig, die ik voor zover dit mogelijk was, heb gehandhaafd.
Mijn algemene indruk is, dat de Gemeentelijke Archiefdienst door de verwerving van dit bedrijfsarchief een belangrijke aanvulling verkreeg op de gegevens over de economische en maatschappelijke ontwikkelingen in stad en land. Met de inventarisatie van het archief hoop ik een bijdrage geleverd te hebben tot verder onderzoek.
augustus 1977
J.H. Coelingh Bennink
Literatuur
Bijlagen
Lijst van commissarissen
Lijst van directeuren
Lijst van makelaars
N.B. De jaartallen hebben betrekking op de aanwezige rekeningen (Zie inv. nr. 285).
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1844-1943
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de koninklijke tabak- en sigarenfabriek, voorheen G. Ribbius Peletier jr., te Utrecht 1844-1943
Auteur:
J.H. Coelingh Bennink
Datering toegang:
1977
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Omvang:
18,88 m zuurvrije dozen