Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Familie Grothe

750 Familie Grothe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Familiegeschiedenis
750 Familie Grothe
Inleiding
Familiegeschiedenis
De familie Grothe komt oorspronkelijk uit Lemgo, dat in het vroegere graafschap Lippe in Duitsland ligt. Als stamvader wordt Diderich Grothe "de Olde" beschouwd, die tussen 1519 en 1526 moet zijn overleden. Hij had drie zonen: zijn naamgenoot Diederich, Engelbert en Alexander. De kinderen kregen spoedig na hun geboorte het "Kaufmansamt" van Lemgo, een voorrecht dat alleen voor aanzienlijke families was weggelegd en dat inhield dat men recht had op een jaarlijkse prebende. Alexander was de stamvader van de adellijke tak van de familie, die in 1752 uitstierf. In 1548 kreeg Alexander van keizer Karel V een geslachtswapen en enkele rechten. Dit geslachtswapen werd tegen het einde van de 16e eeuw ook door de nakomelingen van Engelbert gebruikt. Een kleinzoon van Engelbert, die naar zijn grootvader vernoemd was en in 1605 of 1606 overleed, had twee zonen: Heinrich Grothe (1589-1646), van wie de Duitse tak van de familie Grothe afstamt, en Joost Grothe (1591-1656), van wie de Nederlandse tak van de familie afstamt. Joost Grothe vestigde zich omstreeks 1613 in Zutphen.
Al in Lemgo bekleedde de familie Grothe een vooraanstaande positie. Er zijn ettelijke Grothes burgemeester van Lemgo geweest.
Van Joost Grothe werden maar liefst twee zonen-Heinrich Christiaan (1641-1699) en Engelbert Tileman (1631-1698)-burgemeester van Zutphen. Een kleinzoon van Engelbert Tileman, ook Engelbert Tileman Grothe (1702-1772) geheten, werd burgemeester van Arnhem. Een andere kleinzoon, Laurens Grothe (1708-1787), vestigde zich, na fortuin in Oost-Indië te hebben gemaakt, in Utrecht. Van hem stammen de in Utrecht geboren nakomelingen van de familie Grothe af.
De voorouders Grothe waren met land in de omgeving van Lemgo beleend. Dat bleef ook gelden voor de nakomelingen in Nederland, tot zij er in circa 1701 afstand van deden. Ook in Nederland bezat de familie onroerend goed. Arnoud Christiaan Grothe (1844-1878) erfde bijvoorbeeld van zijn oudtante Constantia Isabella Carolina van der Muelen na haar dood in 1877 de heerlijkheid Schellach. Deze heerlijkheid kwam vervolgens aan zijn jongste broer Willem Theodoor Grothe van Schellach (1862-1919). Schellach was oorspronkelijk bezit van de familie Boudaen, één van de vele aanverwante families, van wie ook archiefmateriaal aanwezig is. Uit de aanverwante families verdienen de volgende personen vermelding: Jacob van Ghesel (1764-1803), die meerderjarig geworden de beschikking kreeg over een groot kapitaal, hem door zijn overleden vader, grootvader en overige familieleden nagelaten, en verder Joan Gideon van Loten (1710-1789), die in Oost-Indië carrière maakte. Joan Gideon van Loten had een veelzijdige belangstelling. Behalve de vele aantekeningen van genealogische en heraldische aard die van zijn hand bewaard zijn gebleven, getuigen ook zijn lidmaatschap van "The Royal Society" te London en zijn vele reisbeschrijvingen hiervan.
Archief en inventarisatie
Literatuur

Kenmerken

Datering:
1583-1960
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de familie Grothe 1583-1960
Auteur:
J. Gerritsen en A.B.R. du Croo de Vries
Datering toegang:
1992
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
12,52 m zuurvrije dozen
Rubrieken:
Thema trefwoorden: