Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Familie Grothe

750 Familie Grothe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Familiegeschiedenis
Archief en inventarisatie
750 Familie Grothe
Inleiding
Archief en inventarisatie
In 1970 werd het archief van de familie Grothe door mevrouw A.M. Radermacher Schorer-Grothe, na het overlijden van haar vader Jacob Anne Grothe van Schellach (1897-1970), aan de Gemeentelijke Archiefdienst in bewaring gegeven. In 1975 inventariseerde mevrouw J. Gerritsen een gedeelte van het archief, dat voornamelijk de familie Grothe zelf betrof. Zij hield daarbij in grote lijnen de oude ordening van het archief uit 1907 door P. Berends, commies bij het Algemeen Rijksarchief in Den Haag, aan. De heer Berends had deze inventarisatie verricht op verzoek van de familie Grothe, bij wie het archief toen nog berustte. Alleen de zakelijke stukken inventariseerde mevrouw Gerritsen geografisch in plaats van per persoon.
In 1990-91 zijn de overige archivalia geïnventariseerd, die voornamelijk de aanverwante families betreffen.
Wat er is gebeurd met de archivalia van de in Duitsland gebleven familieleden Grothe, is onbekend. Om te achterhalen waar in Nederland meer archivalia van de familie Grothe en aanverwante families te vinden zijn, kan men zich het beste in verbinding stellen met het Centraal Register van Particuliere Archieven (CRPA) te Den Haag. In ieder geval worden bij het Rijksarchief in Utrecht stukken bewaard van enkele familieleden Grothe uit de periode 1835-1859 (in het archief van de familie Van Weede), de families Coymans en Van der Muelen (in het archief van de familie Huydecoper) en de familie Hoeufft (in het archief van het Huis Zuilen).
In het archief van de familie Ram, dat bij de Gemeentelijke Archiefdienst van Utrecht berust, zijn stukken te vinden over Jacob Grothe (1672-1751), Laurens Grothe (1707-1787), Joost Willem Grothe (1712-1781), Willem Elisa Grothe (1751-1798) en Jacoba Aletta Francina Grothe (1758-1815). Ook in het archief van Vlaer & Kol (inv.nrs. 316-322) zijn archivalia over de familie Grothe aanwezig.
Bij de 1e afdeling van het Algemeen Rijksarchief in Den Haag is het archief van Jacob van Ghesel (1707-1773) als bewindhebber der VOC ter kamer Amsterdam gedeponeerd. Dit archief is nog niet geïnventariseerd.
Wat betreft de indeling van het archief kan het volgende worden opgemerkt. De inventaris opent met stukken van genealogische en heraldische aard, zowel van de familie Grothe als van de vele aanverwante families. Per familie zijn deze archivalia chronologisch geordend. Het betreft hier alleen stukken waarvan de opsteller onbekend is. Stukken van genealogische en heraldische aard die door een bepaald familielid zijn opgemaakt of ontvangen, zijn ondergebracht in de rubriek van de betreffende persoon. Dan volgt een rubriek "Stukken van persoonlijke, zakelijke en ambtelijke aard" beginnend met de familie Grothe. De aanverwante families zijn gerangschikt in volgorde van introuwen in de familie, te beginnen met de Duitse familie Cottman.
Bij personen met veel archivalia is voor de overzichtelijkheid een onderverdeling gemaakt in de volgende (soms gecombineerde) rubrieken: persoonlijk, zakelijk en ambtelijk. Als er van verwante families weinig stukken zijn, dan zijn ze ondergebracht in een rubriek "familie van de echtgen(o)t(e)". Stukken betreffende onroerende goederen van de familie Grothe in het algemeen, zijn ondergebracht in de rubriek "algemeen" van de stukken van persoonlijke, ambtelijke en zakelijke aard van de familie. Als de eigenaar specifiek genoemd wordt, dan zijn de stukken bij de persoon (zakelijk) ondergebracht. Stukken over nalatenschappen zijn geplaatst bij de persoon van wie de betreffende nalatenschap was, tenzij één bepaalde persoon genoemd wordt voor wie de nalatenschap bestemd was.
Uit het archief is niets vernietigd. Er zijn geen beperkende bepalingen gesteld ten aanzien van de openbaarheid. De totale omvang van het archief na de materiële verzorging bedraagt 12 m1.
Door mevrouw M.J. van der Kaa is met behulp van een computerprogramma (HAZADATA) een genealogisch overzicht vervaardigd van de personen die behoren tot de familie Grothe en tot de aanverwante families. In dit overzicht, dat bij de inventaris gevoegd is, wordt verwezen naar de rubrieknummers van de betreffende personen in de inventaris. Het overzicht is bovendien voorzien van een index, die de toegankelijkheid van zowel het genealogisch overzicht als de inventaris zal vergroten.
december 1991 A.B.R. du Croo de Vries
Literatuur

Kenmerken

Datering:
1583-1960
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de familie Grothe 1583-1960
Auteur:
J. Gerritsen en A.B.R. du Croo de Vries
Datering toegang:
1992
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
12,52 m zuurvrije dozen
Rubrieken:
Thema trefwoorden: