Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Gemeentelijke distributiedienst te Utrecht

778 Gemeentelijke distributiedienst te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis
Algemeen
778 Gemeentelijke distributiedienst te Utrecht
Inleiding
Geschiedenis
Algemeen
De Distributiedienst te Utrecht behoorde tot een van de 479 distributiediensten in Nederland gedurende de periode 1939-1950. De belangrijkste taak was het aan iedere inwoner verstrekken van een rijksdistributiestamkaart en het uitdelen van bonnen en bonkaarten voor schaarse consumptiegoederen.
In tegenstelling tot de periode tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de distributie in eerste instantie gemeentelijk georganiseerd was maar de regering in 1917 na veel moeilijkheden het distributiestelsel centraliseerde, werd deze kwestie voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog een nationale aangelegenheid.
Al in 1924 pleitte minister J.J.C. van Dijk voor het vormen van voorraden in geval van oorlog. Aan de generale staf - niet aan het departement van defensie - werd in de tweede helft van de jaren '20 een klein bureau 'Voorziening Behoeften voor Oorlogstijd' toegevoegd, dat aan die economische verdedigingsvoorbereiding moest werken. De resultaten waren echter gering. Pas in april 1936, nadat in maart Duitse troepen de gedemilitariseerde Rijnlandzone hadden bezet, kwam daarin verandering. Door toedoen van de ambtenaren H.M. Hirschfeld en S.L. Louwes werd een interdepartementale 'Commissie voor de Verdedigingsvoorbereiding' ingesteld. Uit deze commissie werd vervolgens weer het 'Bureau Economische Verdedigingsvoorbereiding' opgericht (op initiatief van het Departement van Economische Zaken). De werkzaamheden van dit bureau resulteerden in een aantal wetsontwerpen, dat op 28 september 1938 door de dreiging van de Sudetencrisis versneld bij de Raad van State werd aangeboden om advies en door de Tweede en Eerste Kamer werd aangenomen. De wetten zouden slechts vijf maanden geldig zijn, daar intussen verbeterde versies in de maak waren, met als resultaat: de Distributiewet 1939 en de Prijsopdrijvings- en Hamsterwet 1939. Met name de Distributiewet werd gecorrigeerd. Het ontwerp van september 1938 had grotendeels aandacht besteed aan de verdeling van zogenaamde distributiegoederen, maar het vervoer, de koop, de verkoop, de verwerking etc. hiervan werden buiten beschouwing gelaten. De nieuwe wet bracht het productie- en distributieproces in al zijn stadia en vormen onder wettelijke regels. De uitvoering van de uit deze regels voortvloeiende maatregelen werd opgedragen aan de Rijksbureaus voor Handel en Nijverheid, aan het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Oorlogstijd en aan het Centraal Distributiekantoor.
De Rijksbureaus voor Handel en Nijverheid
Het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Oorlogstijd
Het Centraal Distributiekantoor (C.D.K.)
De distributiedienst te Utrecht
Archief en inventarisatie
Addendum
Literatuuropgave
Bijlagen
1. Lijst van goederen aangewezen als distributiegoederen
2. Lijst van goederen aan de distributie onttrokken
N.B. Met ingang van 27 november 1949 werd de uitvoering van de distributiebepalingen van brandstoffen toegewezen aan het Rijkskolenbureau, De plaatselijke distributiediensten hadden er vanaf die datum geen bemoeienis meer mee. Een soortgelijke regeling werd getroffen met betrekking tot de distributie van koffie. Met ingang van 26 november droeg het Bedrijfschap voor Granen, Zaden en Peulvruchten de zorg voor de distributie.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1939-1950
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de gemeentelijke Distributiedienst te Utrecht (1937) 1939-1950 (1952)
Auteur:
J.J. Vaessen, met aanvulling door J.N. van der Meulen
Datering toegang:
1983
Datering bewerking:
2014
Openbaarheid:
Voor de inv.nrs. 58, 229-239, 242-243, 245, 247-250, 255-259 en 261-263 geldt een openbaarheidsbeperking van 75 jaar.
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Omvang:
5,6 m zuurvrije dozen
Bijzonderheden:
Vanwege digitaliserering is een gedeelte van dit archief tijdelijk niet raadpleegbaar.
Thema trefwoorden: