Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Oude rooms-katholieke aalmoezenierskamer te Utrecht (O.R.K.A.)

794-1 Oude rooms-katholieke aalmoezenierskamer te Utrecht (O.R.K.A.)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Voorwoord
Oprichting en scheiding van de Rooms-Catholieke Aelmoessenierscamer
Organisatie en werkwijze van de Rooms-Catholijke Aelmoessenierscamer (1674-1746) en van de Oude Rooms-Katholieke Aalmoezenierskamer (1746-1971)
Wees- en oudeliedenhuis
De archieven
794-1 Oude rooms-katholieke aalmoezenierskamer te Utrecht (O.R.K.A.)
Inleiding
De archieven
De archieven van de Rooms-Catholieke Aelmoessenierscamer en van de Oude Rooms-Katholieke Aalmoezenierskamer hebben samen een lengte van 6 meter. De archieven werden tussen 20 augustus 1982 en 9 februari 1983 naar het gebouw van de Gemeentelijke Archiefdienst Utrecht overgebracht. Bij de akte van overdracht is bepaald dat stukken die nog geen 100 jaar oud zijn, alleen met toestemming van de kamer geraadpleegd mogen worden. Beide archieven maken een incomplete indruk. De financiële verantwoording ontbreekt geheel of is slechts van een beperkt aantal jaren aanwezig. De archieven bevatten veel losse stukken, veelal over nalatenschappen met retroacta.
Door de ongeordende staat waarin de archieven verkeerden, kostte het terugbrengen van de retroacta naar hun juiste bestemming veel tijd. Deze ongeordende staat is misschien veroorzaakt door het onderzoek dat plaatsgevonden heeft in verband met de uitgave van een jubileumboek in 1974 ter ere van 300 jaar aalmoezenierszorg. Dit onderzoek heeft niet alleen een zeer informatief boek over de beide kamers opgeleverd, maar daarnaast ook een uitgebreide hoeveelheid materiaal dat in de rubriek documentatie is ondergebracht.
Bij de scheiding in 1746 werd een verdeling van de oude jaarrekeningen, resolutieboeken e.d. minder raadzaam geacht, en men sprak af deze onder een neutrale persoon te laten berusten. Deze bepaling is niet ten uitvoer gebracht.
De archivalia van de R.C. Aelmoessenierscamer zijn voor het grootste deel bij de Oude Rooms-Katholieke Aalmoezenierskamer terechtgekomen. Een zeer beperkt aantal stukken is terug te vinden in het archief van de R.C. Armenkamer, dat in 1981 door mevrouw I. Kemperman-Wilke werd geïnventariseerd. Van een relatief groot aantal stukken heb ik het verband met de archieven niet kunnen aantonen. Deze stukken zijn waarschijnlijk voor het grootste deel retroacta van eigendomsbewijzen die niet in het archief werden aangetroffen. Deze stukken moesten dus worden ondergebracht in de rubriek "Stukken waarvan het verband met de archieven niet duidelijk is".
Iedereen die aan de totstandkoming van de inventaris heeft meegewerkt, wil ik bij deze graag hartelijk dankzeggen.
Utrecht, september 1986
Hans Muskee
Literatuur

Kenmerken

Datering:
(1654) 1674-1971
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de rooms-catholieke aelmoessenierscamer (1654) 1674-1746 (1750) en van de oude rooms-katholieke aalmoezenierskamer te Utrecht (O.R.K.A.) (1722) 1746-1971
Auteur:
J.G. Muskee
Datering toegang:
1987
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 100 jaar slechts ter inzage na toestemming inbewaargever
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
6,24 m
Thema trefwoorden: