Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Comité binnenstad en singels te Utrecht

821-11 Comité binnenstad en singels te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Comité binnenstad en singels
821-11 Comité binnenstad en singels te Utrecht
Inleiding
Comité binnenstad en singels
Op 4 december 1958 is in het gebouw van het Genootschap Kunstliefde het Comité Binnenstad en Singels opgericht. Dit Comité verzette tegen de raadsvoordracht van het college van Burgemeester en Wethouders van 6 november 1958, nr. 5884 OW/5560 AZ, betreffende het zgn. verkeersplan Feuchtinger. Een van de elementen in dit verkeersplan was het voornemen om op de plaats van de te dempen singels een rondweg aan te leggen.
Het Comité formuleerde als doelstelling o.a. "het waken voor het behoud van de schoonheid van de binnenstad en singels van de gemeente Utrecht en het zoeken naar passende oplossingen voor noodzakelijke veranderingen.
Voorzitter van het Comité was aanvankelijk Jan Engelman (voorzitter van Kunstliefde), later de journalist C.A. Schilp.
Het verzet culmineerde in een grote openbare vergadering die door het Comité werd georganiseerd en die op 6 mei 1959 werd gehouden in Tivoli.
In de vergadering van de Gemeenteraad van 18 december 1959 werd een motie Hessing aangenomen, tegen de wens van B. en W. in. Weliswaar werden in deze motie de beginselen van het plan Feuchtinger aanvaard, maar tevens werd de wenselijkheid uitgesproken om een onafhankelijk stedebouwkundige, met inachtneming van de gegevens van Feuchtinger, plannen te laten ontwerpen voor de reconstructie van de oude binnenstad en in afwachting daarvan geen doorbraken te plegen of delen van de stadsbuitengracht te dempen.
In 1960 leidde dit tot de opdracht aan ir. J.A. Kuiper om een basisplan voor de binnenstad te ontwerpen. In maart 1962 werd het zgn. 1ste plan Kuiper gepresenteerd, waarbij de gehele oostkant van de singels gespaard bleef.
Het Comité heeft nog bestaan tot aan het einde van de jaren '60, maar van de "post-Feuchtinger"-activiteiten zijn geen archivalia bewaard gebleven.
Archief en inventarisatie
Addendum
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1958-1959
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van het Comité binnenstad en singels te Utrecht 1958-1959
Auteur:
G.J. Röhner
Datering toegang:
1993
Datering bewerking:
2015
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Omvang:
0,2 m zuurvrije dozen
Categorie:
Archiefvormer(s):