
De fundatie is in 1551 bij testament opgericht ten bate van de 'huisarmen' (armen die geen huis hadden of die aan huis gebonden waren). Thomas van Nijkercken, deken van het St. Janskapittel, liet een deel van zijn vermogen na ten behoeve van deze stichting.
Doel
De executeurs moesten van een huis in de Ambachtstraat vier godskameren laten maken, waar arme vrouwen in konden wonen. Daarnaast stelde de rentmeester jaarlijks een bedrag beschikbaar aan de huisarmen. Wekelijks was er een uitdeling van 28 broden aan leden van de Nederlands Hervormde Gemeente. In 1895 beschikte de fundatie over vijf vrijwoningen, waarvan vier in de ABC-straat (nrs. 5, 7, 9 en 11) en één in de Haagstraat. De woningen aan de ABC-straat werden in 1964, samen met de woningen van de fundatie van de Eleemosynae van Oudmunster aan de Groenestraat, verkocht en later gesloopt ten behoeve van een uitbreiding van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
Beheer
In het testament werden de dek
ens van de Dom, St. Pieter en St. Jan en een familielid aangewezen als de vier erf-executeurs. Als er geen familielid meer beschikbaar was, moest de eerste burgemeester die plaats innemen. De executeurs moesten iemand aanwijzen die als rentmeester zou optreden. Na de opheffing van de kapittels in 1811 bleven de dekens tot hun dood executeurs. Toen in 1824 de laatste deken overleed, bleef de burgemeester als enige erf-executeur over