Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Fundaties te Utrecht na 1813

848 Fundaties te Utrecht na 1813

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis
Archieven en inventarisatie
Literatuur
Inventaris
4. Archief van de fundatie van Thomas van Nijkercken
848 Fundaties te Utrecht na 1813
Inventaris
4.
Archief van de fundatie van Thomas van Nijkercken
Datering:
1826-1958
NB:
Oprichting
De fundatie is in 1551 bij testament opgericht ten bate van de 'huisarmen' (armen die geen huis hadden of die aan huis gebonden waren). Thomas van Nijkercken, deken van het St. Janskapittel, liet een deel van zijn vermogen na ten behoeve van deze stichting.
Doel
De executeurs moesten van een huis in de Ambachtstraat vier godskameren laten maken, waar arme vrouwen in konden wonen. Daarnaast stelde de rentmeester jaarlijks een bedrag beschikbaar aan de huisarmen. Wekelijks was er een uitdeling van 28 broden aan leden van de Nederlands Hervormde Gemeente. In 1895 beschikte de fundatie over vijf vrijwoningen, waarvan vier in de ABC-straat (nrs. 5, 7, 9 en 11) en één in de Haagstraat. De woningen aan de ABC-straat werden in 1964, samen met de woningen van de fundatie van de Eleemosynae van Oudmunster aan de Groenestraat, verkocht en later gesloopt ten behoeve van een uitbreiding van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
Beheer
In het testament werden de dek ens van de Dom, St. Pieter en St. Jan en een familielid aangewezen als de vier erf-executeurs. Als er geen familielid meer beschikbaar was, moest de eerste burgemeester die plaats innemen. De executeurs moesten iemand aanwijzen die als rentmeester zou optreden. Na de opheffing van de kapittels in 1811 bleven de dekens tot hun dood executeurs. Toen in 1824 de laatste deken overleed, bleef de burgemeester als enige erf-executeur over

Kenmerken

Datering:
(1795) 1814-1978
Toegangstitel:
Inventaris van de archieven van fundaties te Utrecht na 1813 (1795) 1814-1978
Auteur:
J.N. van der Meulen
Datering toegang:
2006
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Het archiefblok bevat archiefbescheiden met verschillende rechtstitels
Omvang:
3,67 zuurvrije dozen
Thema trefwoorden: