Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Familie Coenen van 's Gravesloot

92 Familie Coenen van 's Gravesloot

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De familie Coenen
Het archief
Inventarisatie
92 Familie Coenen van 's Gravesloot
Inleiding
Inventarisatie
Het grootste deel van de archieven was in 1883 beschreven in de inventaris door Jan François Leonard Coenen van 's Gravesloot in zijn Algemeene Inventaris van het Familie-archief Coenen. De stukken waren, op volgorde zoals zij in die oude inventaris beschreven stonden, opgeborgen in portefeuilles. De nieuwe ordening, die nodig was om het familiearchief te beschrijven naar de huidige normen, maakte het onmogelijk om deze volgorde te handhaven. Niet alleen de volgorde waarin de stukken in de inventaris stonden maar ook de beschrijvingen lieten nogal wat te wensen over. Bovendien heeft deze inventaris een andere indeling. Enkele stukken die in de oude inventaris waren beschreven, zijn nu ook niet meer in het archief aanwezig. Waarschijnlijk zijn deze stukken achtergehouden door de familie, door raadpleging kwijtgeraakt of misschien wel vernietigd. Van de archiefstukken van na 1883, en sommige van vóór dat jaar, was nog geen inventarisatie gemaakt. Deze stukken zijn waarschijnlijk door nakomelingen van Jan François Leonard aan het familiearchief toegevoegd. Deze stukken zijn tussen de al in de oude inventaris beschreven stukken gevoegd en dienden soms als aanvulling van een reeds eerder beschreven stuk. Het familiearchief is nu als één geheel beschreven. Omdat dit archief zoveel genealogische stukken telt, zijn deze allemaal, dus ook stukken van de hand van Jan François Leonard, samengebracht onder het hoofdstuk "Stukken van genealogische en heraldische aard". Hierdoor is het voor de onderzoeker eenvoudiger om een volledig overzicht te krijgen van de genealogiën die aanwezig zijn. Genealogische correspondentie, met bijbehorende aantekeningen, zijn wel onder het kopje van de desbetreffende persoon geplaatst.
Als bijlage is een genealogie van de familie Coenen van 's Gravesloot toegevoegd. Data van geboorte en overlijden van aangetrouwde familieleden worden hier niet vermeld. Deze zijn echter terug te vinden in de kopjes van de hoofdstukken.
Bewerkingsgeschiedenis
Bijlage
Genealogie van de families Coenen en Coenen van 's Gravesloot, voorzover hun leden voorkomen in deze inventaris
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1464-1939
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de familie Coenen van 's Gravesloot 1464-1939
Auteur:
E.T.G. Siero
Datering toegang:
1995
Datering bewerking:
2013
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
5,92 m zuurvrije dozen
Rubrieken:
Thema trefwoorden: