Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: De Monumenta handschriften van Aernout van Buchel

Hss_Van_Buchel_Monumenta De Monumenta handschriften van Aernout van Buchel

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inventaris -
3 Monumenta Quaedam (Tresoar)
Inleiding
Inleiding
Samuel Muller
Pathuis
De samenstelling van Monumenta quaedam
Een tweedelig handschrift
Hss_Van_Buchel_Monumenta De Monumenta handschriften van Aernout van Buchel
Inventaris -
3 Monumenta Quaedam (Tresoar)
Inleiding
Een tweedelig handschrift
Het handschrift *  bestaat uit twee zeer ongelijke delen:
1. Monumenta quaedam sepulcralia et publica, fol. 1-29.
2. Observationes ecclesiasticae sub presbyteratu meo, fol. 36-158. * 
Deze Observationes behelzen een reeks persoonlijke verslagen van de kerkenraadsvergaderingen door Buchelius als ouderling van de gereformeerde kerk in Utrecht over de periode 18 juli 1622 – 29 okt. 1626, afgewisseld met aantekeningen over zijn activiteiten als ouderling. Het vervolg op deze Observationes heet Ecclesiastica Ultraiectina en bevindt zich in de Universiteitsbibliotheek Utrecht: Cat. Tiele nr. 1053 (5 H 10): Arn. van Buchell, fol. 3r-118r. Deze vervolgaantekeningen lopen van 1626 tot 1638.
De Monumenta quaedam en de Observationes zijn samen gebonden in een perkamenten band. Het is waarschijnlijk de originele band van Buchelius zelf, maar er is geen letter of ander teken zoals hij ze vaak gebruikte, op te ontdekken. Het is daarom ook mogelijk dat de band in de achttiende eeuw een gemarmerde kartonnen kaft verving, zoals Buchelius ze ook wel had. Nieuw is het twintigste-eeuwse schutblad met het ronde watermerk ‘Pro patria’ en ‘Eendracht maakt macht’.
Het manuscript bevindt zich in het Tresoar te Leeuwarden, die de collecties van de Provinciale Bibliotheek en het Rijksarchief in Friesland beheert. Het maakt deel uit van het Familie-archief Eysinga-Vegelin van Claerbergen, en had sinds het jaar 1965 het inventarisnummer EVC 1323a. (De andere subnummers waren: 1323b Tractatus de Nobilitate, 1323c. Stam- en wapenboek, fragment, 1323d. Stam- en wapenboek, z.j.). In 2008 is de nieuwe inventaris van Barteld de Vries uitgekomen, en kreeg het boek het nieuwe nr. 3373. Het wordt op p. 296 beschreven onder de ‘Stukken verzameld door jhr. Idzert Frans van Eysinga (1794-1870)’.
Een paar bladzijden uit de Monumenta quaedam werden, zoals gezegd, door S. Muller in 1886 gepubliceerd in Oud-Holland. Een uittreksel van de Observationes gaf hij een jaar later uit in Bijdragen en mededelingen van het Historisch Genootschap (1887) p. 29-63.
Materiële beschrijving
Datering
Provenance
Inventaris
Dankwoord en verantwoording

Kenmerken

Categorie:
  • Zonder categorie