Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Toegang op stukken betreffende de Tweede Wereldoorlog

WOGIDS Toegang op stukken betreffende de Tweede Wereldoorlog

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Digitaal bronnenoverzicht
Woord vooraf
Toelichting voor de gebruiker
WOGIDS Toegang op stukken betreffende de Tweede Wereldoorlog
Inleiding
Toelichting voor de gebruiker
Voor alle bronnen geldt dat het noodzakelijk is de toegangen aanwezig bij de verschillende instellingen te raadplegen in verband met latere aanvullingen en verbeteringen en mogelijke veranderingen in de openbaarheidbepalingen. Bij archiefmateriaal moet bovendien in de toegangen nog de uiterlijke vorm opgezocht worden.


Het archiefmateriaal
De archieven in dit bronnenoverzicht zijn per archiefbeherende instelling alfabetisch gerangschikt. Per archief worden steeds de volgende gegevens vermeld:
1. naam van het archief
2. periode die het archief bestrijkt
3. soort toegang en zo mogelijk liet nummer van de toegang
4. soms korte uitleg over de persoon of instelling die het archief heeft gevormd
5. openbaarheidbeperkingen; indien de openbaarheidbeperking slechts voor een enkel inventarisnummer geldt, is dit vermeld bij het betreffende inventarisnummer
6. verwijzing naar andere vindplaatsen
Indien een archief in zijn geheel betrekking heeft op de Tweede Wereldoorlog, zijn alleen bovenstaande gegevens vermeld. Als een gehele rubriek in een inventaris opgenomen is, wordt volstaan met de aanduiding van de betreffende inventarisnummers met tussen rechte haken een korte beschrijving van de stukken in de rubriek of de rubrieksaanduiding. In de andere gevallen worden bepaalde stukken genoemd.
De nummers vóór de beschrijvingen zijn de inventarisnummers zoals zij te vinden zijn in de bestaande toegangen. Bij sommige niet-geïnventariseerde archieven zijn de beschrijvingen (nog) niet voorzien van een inventarisnummer. Hierbij wordt volstaan met de omschrijving. Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, zijn de omschrijvingen letterlijk overgenomen.
Al die inventarisnummers zijn opgenomen, waarvan in de beschrijving sprake is van gebeurtenissen of zaken die rechtstreeks in verband staan met of het gevolg zijn van de oorlogstoestand. Stukken van algemene aard, zoals notulen van vergaderingen, correspondentie en jaarverslagen, zijn in de meeste gevallen niet opgenomen. De onderzoeker zij er op gewezen dat deze stukken niettemin veel gegevens kunnen bevatten over de oorlogsjaren. Een uitzondering is gemaakt ten aanzien van het archief van het Utrechts Gemeentebestuur na 1813, waarvan de notulen en besluiten uit de oorlogsjaren zijn opgenomen.
Alle relevante geïnventariseerde archieven berustend bij de GAU zijn in dit overzicht opgenomen. De niet-geïnventariseerde archieven die wel betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog of die relevante stukken bevatten uit de jaren ‘40-’45, worden in een korte lijst genoemd.
In dit overzicht zijn eveneens opgenomen de archieven van het provinciaal bestuur en andere provinciale overheidsinstellingen in de provincie Utrecht over de oorlogsjaren, die te zijner tijd na inventarisatie naar het Rijksarchief Utrecht zullen worden overgebracht. Door het ontbreken van toegangen kan van dit materiaal niet gedetailleerd bepaald worden welke archieven voor onderzoek naar de stad Utrecht in de Tweede Wereldoorlog van nut zijn, maar kan slechts een indruk gegeven worden van het belang van dit materiaal. Vanzelfsprekend wijkt de weergave van de informatie dan ook af van de rest van het bronnenoverzicht.
Ook voor de archieven die berusten bij het Rijksarchief Utrecht geldt dat beschrijvingen zijn
opgenomen die niet altijd even duidelijk de stad Utrecht betreffen. In ieder geval zijn die inventarisnummers opgenomen die zeker de provincie Utrecht betreffen en die met grote waarschijnlijkheid informatie over de stad bevatten. Dit geldt ook voor de archieven van de andere instellingen.
Bij de opsomming van de archieven die berusten bij het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie zijn niet steeds weer afzonderlijk de openbaarheidbeperkingen vermeld; voor alle archieven bij
deze instelling gelden zulke beperkingen. In sommige gevallen kan het RIOD zelf ontheffing
verlenen; in andere gevallen kan de desbetreffende organisatie of diens rechtsopvolger dit doen.
Het bibliotheekmateriaal
Tot het bibliotheekmateriaal in dit bronnenoverzicht worden gerekend publicaties, handschriften, documentatie, kranten en tijdschriften. Per instelling zijn de verschillende collecties alfabetisch
gerangschikt. Ook hierbij zijn de bestaande nummeringen en beschrijvingen gehandhaafd. Voor de collectie dagboeken die het RIOD beheert, gelden dezelfde openbaarheidbeperkingen als
voor de archieven bij deze instelling.
Het beeld- en geluidsmateriaal
Onder beeld- en geluidsmateriaal verstaan we in dit overzicht foto’s, dia’s, affiches, kaarten,
prenten, tekeningen, films en geluidsopnamen. Ook bij deze rubriek zijn de verschillende
collecties alfabetisch gerangschikt en zijn de bestaande nummeringen en beschrijvingen
gehandhaafd. Bij bepaalde instellingen is raadpleging van het materiaal kosteloos, bij andere
worden voor raadpleging en/of gebruik van het materiaal kosten in rekening gebracht.
De objecten
De collectie van het Centraal Museum bevat zo’n 60 voorwerpen met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. In dit overzicht zijn slechts de voorwerpen opgenomen die specifiek de stad
Utrecht betreffen. Ook bij de objecten geldt dat de bestaande beschrijvingen en inventarisnummers zijn gehandhaafd.
Inventaris

Kenmerken

Thema trefwoorden:
Categorie: