Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Burgerlijke stand: (dubbele) registers Everdingen, Hagestein...
1232 Burgerlijke stand: (dubbele) registers Everdingen, Hagestein en Vianen 1812-1942
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Als gevolg van een provinciale grenswijziging werd de gemeente Vianen op 1 januari 2002 ingedeeld bij de provincie Utrecht. Naar aanleiding van deze nieuwe indeling werd in 2006 de dubbele serie registers van de burgerlijke stand, afkomstig van de arrondissementsrechtbank ('rijksserie'), overgebracht van het Nationaal Archief naar Het Utrechts Archief. Het betreft de registers van de gemeente Vianen en van de voormalige gemeenten Everdingen en Hagestein die in 1986 in Vianen zijn opgegaan.
In de overbrenging van de dubbele serie registers waren de registers op geboorten, op huwelijken en echtscheidingen en op overlijden opgenomne, alsmede de registers van huwelijksaangiften, huwelijksafkondigingen en huwelijkstoestemmingen, de huwelijkse bijlagen en de tienjarentafels. Deze archivalia waren per gemeente en per aktesoort in een afzonderlijke toegang beschreven. In 2007 is besloten de toegangen te verenigen in onderhavige inventaris met een nieuwe nummering. Per gemeente is aan elke aktesoort een hoofdnummer toegekend, waarbinnen aan de afzonderlijke registers per materiële eenheid de subnummering -1, -2, -3 enz. is toegekend. De totale omvang van het archief bedraagt ?? m.
Voor de registers van op geboorten geldt een openbaarheidsbeperking van honderd jaar. Voor de registers op huwelijken en echtscheidingen, de huwelijkse bijlagen en de registers van huwelijksaangifte-, -afkondiging en -toestemming is deze termijn vastgesteld op vijfenzeventig jaar, terwijl voor de registers op overlijden een openbaarheidsbeperking van vijftig jaar geldt.
Kenmerken
Datering:
1812-1942
Toegangstitel:
Inventaris van de (dubbele) registers van de burgerlijke stand van de gemeenten Everdingen, Hagestein en Vianen (1811) 1812-1942
Auteur:
T.L.H. van de Sande
Datering toegang:
2007
Openbaarheid:
Beperking van openbaarheid van 100 jaar na het verstrijken van het jongste jaar van het desbetreffende tienjarenblok voor geboorteakten en bijlagen
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Omvang:
26,69 m oude verpakking
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS