Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Notarissen residerende in het arrondissement Utrecht 1916-1925

1300 Notarissen residerende in het arrondissement Utrecht 1916-1925

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De archieven van de notarissen residerende in het arrondissement Utrecht 1916-1925 zijn in 2005 overgebracht naar Het Utrecht Archief. In 2006 werden deze vanuit het Gelders Archief aangevuld met de archieven van de notarissen te Rhenen en Veenendaal, welke standplaatsen behoorden tot het arrondissement Arnhem. Onderdelen van al deze archieven zijn vervolgens vervreemd en zijn in beheer bij een aantal archiefdiensten elders in de provincie. De archieven van de notarissen te Culemborg en Barneveld zijn overgedragen aan het Gelders Archief.
Voor deze archieven gelden geen beperkingen van de openbaarheid. De testamenten (en andere uiterste willen, zoals wilsbeschikkingen) zijn niet opgenomen. Deze zijn pas na 100 jaar openbaar, zulks in tegenstelling tot de andere akten, die na 75 jaar openbaar zijn.
De testamenten zijn bij de notaris-bewaarder van het arrondissement Utrecht uitsluitend voor belanghebbende raadpleegbaar. Dit zijn de testateur en de erfgenamen van de testateur. De notaris-bewaarder kan kosten in rekening brengen.

Kenmerken

Datering:
1916-1925
Toegangstitel:
Inventaris van de archieven van de notarissen residerende in het arrondissement Utrecht 1916-1925
Auteur:
Onbekend
Datering toegang:
2006
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Nadere toegangen:
De notariële archieven van de meeste plaatsen zijn overgedragen aan lokale archiefdiensten. De archieven van notarissen uit de plaatsen Utrecht en Veenendaal kunt u digitaal inzien.
Omvang:
77,19 m zuurvrije dozen
Rubrieken:
Categorie:
 
 
 
chat loading...