Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Dakpannenfabriek gebr. Weener te Oud-Zuilen, Vianen en Utrecht

261 Dakpannenfabriek gebr. Weener te Oud-Zuilen, Vianen en Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De NV (Dak)Pannenfabriek Gebr. Weener te Zuilen aan de Vecht werd op 26 november 1920 opgericht door de broers Gijsbertus en Johannes Weener. Op diezelfde datum startten de gebroeders eveneens met fabrieken te Vianen en Utrecht. Het aandelenkapitaal was volledig in handen van de beide oprichters: Johannes had alle aandelen van de NV's te Vianen en Utrecht, terwijl Gijsbertus enig aandeelhouder was van de Zuilense vestiging. Na het overlijden van Gijsbertus en Johannes in respectievelijk 1945 en 1957, wordt Gijsbertus' zoon Wolter enig aandeelhouder van alle drie de NV's. Bij zijn overlijden in 1969 laat hij zijn weduwe na, die de zaken voort zal zetten, de NV Pannenfabriek Gebr. Weener te Zuilen (huidige gemeente Maarssen), de NV W. Weener & Zoon's pannenfabriek te Vianen en de NV Pannenfabriek W. Weener & Zoon te Utrecht.
De Zuilense vestiging bestond uit twee fabrieken, 'Voorzorg' en 'Zonlust'. In de onmiddellijke nabijheid van deze fabrieken lieten de Gebr. Weener een zestal woningen bouwen, bestemd voor bewoning door fabrieksarbeiders. Ook in de buurt van de fabrieken te Vianen en Utrecht bezaten de Gebr. Weener onroerend goed. 'Sociale' voorzieningen zoals in Zuilen werden daar evenwel nooit getroffen.
De activiteiten van de drie pannenfabrieken kenden hun hoogtepunt in de wederopbouwperiode na de tweede wereldoorlog. De eerste helft van de jaren '50 kenden hoge winstcijfers. De winst bedroeg bijvoorbeeld in 1953 ca. fl. 50.000,-. In die bloeitijd werden de fabrieksruimten en de machinerieën gemoderniseerd en uitgebreid.
Eind jaren '60 werden de eerste tekenen van economische terugval in Nederland zichtbaar. De pannenfabrieken van de Weeners konden zich in de beginperiode van economische malaise al niet meer handhaven. In 1969 reeds sloot de Utrechtse vestiging de poorten, in 1972 gevolgd door de fabrieken te Vianen en Zuilen. De juridische afwikkeling van de bedrijfssluitingen duurde evenwel nog jaren. Pas in 1990 worden de Weener NV's door de Utrechtse rechtbank ontbonden.
De overdracht van het archief aan het Rijksarchief Utrecht heeft plaatsgevonden via de curator, het advocatenkantoor Star Busman. De aanleiding tot de overdracht was een artikel van F.H. Landszaat in het Maandblad Oud-Utrecht in 1977 over het verkommeren van de voormalige pannenfabriek van Weener in Oud-Zuilen en het 'verschimmelen van het bedrijfsarchief'.
Het gehele archief (omvang 3,8 m) is volledig openbaar.

Kenmerken

Datering:
(1905) 1921-1967
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de nv dakpannenfabrieken gebr. Weener te Oud-Zuilen, Vianen en Utrecht
Auteur:
Onbekend en G.J. Röhner
Datering toegang:
1992 / 2005
Notabene:
Vanwege ruimtegebrek bewaren wij dit archief niet in ons eigen depot. U kunt dit archief inzien door het aan te vragen via ons aanvraagformulier: https://hetutrechtsarchief.nl/aanvragen
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Omvang:
3,82 m zuurvrije dozen
Bijzonderheden:
Vanwege ruimtegebrek bewaren wij dit archief niet in ons eigen depot. U kunt dit archief inzien door het aan te vragen via ons aanvraagformulier: https://hetutrechtsarchief.nl/aanvragen