Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Utrechtse Mannenzangvereniging Aurora

798-2 Utrechtse Mannenzangvereniging Aurora

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Utrechtse mannenzangvereniging "Aurora" is op 19 januari 1926 opgericht en begin 1974 opgeheven.
De vereniging schoot wortel in de nieuwe wijken Ondiep en Zuilen. Het koor, dat aanvankelijk uit 26 man bestond, repeteerde in de school Rieten Dak aan de Thorbeckelaan. Onder de bezielende leiding van dirigent Hugo Post groeide het aantal koorleden uit tot 100.
In de naoorlogse tijd was Barend Renden de dirigent, die op zijn beurt in 1957 of 1958 werd opgevolgd door Bertus van Vliet. Een groot succes was het optreden in 1951 t.g.v. het 25-jarig jubileum. Met medewerking van het U.S.O. werd "La damnation de Faust" van Berlioz ten gehore gebracht.
Bij het 35-jarig jubileum in 1961 telde het koor 83 leden. Het was toen het grootste koor in de provincie Utrecht. Vanaf 1961 werd opgetreden in uniforme kleding.
In 1966-bij het 40-jarig jubileum-was het aantal leden tot 50 geslonken. Er werd toen eenmaal per week gerepeteerd in het Willibrordushuis.
Sinds 1952 onderhield "Aurora" contacten met zangverenigingen in Duitsland, waar vanaf 1954 werd opgetreden. In september 1963 ging het koor op tournee door Duitsland en Zwitserland.
Vanaf 1966 was het moeilijk om concerten van betekenis te geven door de hoge kosten, ondanks de subsidies, o.a. van de gemeente Utrecht.
Tijdens de laatste genotuleerde bestuursvergadering op 8 januari 1974 deed de voorzitter verslag van zijn besprekingen met de Utrechtse burgemeester over de benarde situatie van "Aurora". De burgemeester had het advies gegeven een fusie aan te gaan met de zangvereniging "Euterpe". De voorzitter had hierop geantwoord, dat dit bij veel koorleden op bezwaar zou stuiten. Op 29 januari 1974 zou een buitengewone vergadering plaatshebben, waarin het voortbestaan van Aurora ter sprake zou komen. Of die vergadering ooit heeft plaatsgevonden, is de vraag. In ieder geval zijn de notulen van deze vergadering niet teruggevonden. Overigens heeft de voorzitter de notulen van de vergadering van 8 januari 1974 niet met zijn handtekening bekrachtigd.
Het archief van "Aurora", of althans wat ervan bewaard is gebleven (circa 1m), is op 24 februari 1989 door een voormalig koor- en bestuurslid, de heer J.C. Altorffer, aan de Gemeentelijke Archiefdienst geschonken. De heer Altorffer heeft pogingen ondernomen om ook archiefmateriaal van vóór 1947 bij oud-bestuursleden te achterhalen. Hij kreeg echter te horen, dat dit archiefmateriaal vernietigd was.
februari 1989, A.B.R. du Croo de Vries

Kenmerken

Datering:
1938-1974
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de Utrechtse Mannenzangvereniging Aurora 1938-1974
Auteur:
A.B.R. du Croo de Vries
Datering toegang:
1989
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Omvang:
0,7 m zuurvrije dozen
Rubrieken: