Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Nutshulpbank te Utrecht
798-3 Nutshulpbank te Utrecht
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De Nutshulpbank te Utrecht is op 12 februari 1852 opgericht. Het was een van de nevenactiviteiten van het Departement Utrecht van de Maatschappij tot Nut van "t Algemeen. Met de Hulpbank trachtte men de woeker te bestrijden door leningen aan neringdoenden te geven tegen een billijke rente. In 1352 bestond het kapitaal uit 300 aandelen a f50,-. Het Departement Utrecht van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen bezat 10% van de aandelen. De leningen werden door commissarissen verstrekt tijdens de zogenaamde "zittingen", waarbij de aanvrager altijd voor iemand moest zorgen die borg voor hem stond. De "zittingen" vonden achtereenvolgens in diverse gebouwen plaats, te beginnen in het gebouw "Het IJzeren Hek" aan de Breedstraat en, na de oorlog tot 1970, in het gebouw "Vriendenkring Oudwijk" aan de Brigittenstraat.
Het aandelenkapitaal was op den duur niet voldoende, zodat de Nutsspaarbank-later de Centrumbank-de voornaamste kredietgever werd.
Op die van Utrecht en Groningen na, zijn inmiddels alle Nutshulpbanken in Nederland opgeheven.
In het door W.J. Bokma de Boer samengestelde boekwerkje "Nutshulpbank te Utrecht, historisch overzicht 1852-1982" wordt uitvoerig ingegaan op het reilen en zeilen van deze nuttige instelling (bibl.nr. III D 43).
In het in 1963 aan de Gemeentelijke Archiefdienst in eigendom overgedragen archief van het Departement Utrecht van de Maatschappij tot Nut van "t Algemeen bevinden zich ook stukken betreffende de Nutshulpbank (o.a. het oudste reglement en stukken over de oprichting), die door het Departement ontvangen zijn. Zie hiervoor de inventaris van het archief van het Departement Utrecht van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, inv.nrs. 522-527.
Het archief van de Nutshulpbank is op 13 juli 1983 in bewaring gegeven aan de Gemeentelijke Archiefdienst. Uit dit archief, dat circa 40 cm omvat, is niets vernietigd.
maart 1989, A.B.R. du Croo de Vries
Kenmerken
Datering:
1852-1983
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de Nutshulpbank te Utrecht 1852-1983
Auteur:
A.B.R. du Croo de Vries
Datering toegang:
1989
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Omvang:
0,29 m zuurvrije dozen
Categorie:
Archiefvormer(s)::
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS