Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: kiesvereniging 'eendracht maakt macht' te utrecht
798-4 kiesvereniging 'eendracht maakt macht' te utrecht
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Op 21 december 1887 werd door 17 notabelen in de stad Utrecht de kiesvereniging "Eendracht maakt macht" opgericht. Om leden te werven, werd korte tijd later een circulaire verstuurd aan andere notabelen, waarin de doelstellingen van de kiesvereniging bekend werden gemaakt. Door de schoolstrijd, waarbij de notabelen natuurlijk aan de kant van de confessionelen stonden, kwamen andere belangrijke vraagstukken, zoals de herziening van het kiesstelsel, de herziening van het belastingstelsel en de verhouding met Nederlands Oost-Indië nauwelijks aan bod. De 17 notabelen waren van oordeel, dat hierin verandering moest komen. Zij wilden een snelle oplossing van ook deze door de Staten-Generaal te behandelen problemen. Uit de leden van de kiesvereniging werd een commissie gevormd, die een reglement moest samenstellen. Het eerste artikel uit dit reglement begint als volgt: "De Vereeniging stelt zich ten doel, onder volledige eerbiediging van ieders godsdienstige gevoelens, door onderlinge samenwerking de oplossing te bevorderen van practische vraagstukken van politieken aard" (zie inv.nr. 5).
De kiesvereniging is omstreeks mei 1900 door "gebrek aan invloed, medewerking v/d leden enz." ter ziele gegaan (zie inv.nr. 2).
De notulen, de presentielijsten en de ingekomen stukken van de vereniging (inv.nrs. 1-4) zijn in april 1989 door de Gemeentelijke Archiefdienst aangekocht van antiquariaat A.G. van der Steur te Haarlem. De overige stukken (inv.nrs. 5-6) zijn afkomstig uit de bibliotheek van de Archiefdienst, waarin zij opgenomen waren onder catalogusnummers 3448 en XXVII D 18. De omvang van het archief is 3 cm.
april 1989, A.B.R. du Croo de Vries
Kenmerken
Datering:
1887-1900
Toegangstitel:
inventaris van het archief van de kiesvereeniging 'eendracht maakt macht' te utrecht 1887-1900
Auteur:
A.B.R. du Croo de Vries
Datering toegang:
1989
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Aankoop
Omvang:
0,12 m zuurvrije dozen
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS