Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Liefdadige vereniging van de Heilige Joseph te Utrecht
798-5 Liefdadige vereniging van de Heilige Joseph te Utrecht
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De Liefdadige Vereniging van de Heilige Joseph-sinds 1972 een stichting-werd op 28 juni 1872 opgericht. Het doel van deze vereniging was de "verhuring van geschikte woningen aan minvermogenden in Nederland tegen voor hen betaalbare huurprijzen." Het was de bedoeling dat alle rooms-katholieke parochies van de stad Utrecht zouden meewerken en dat zij in de vereniging vertegenwoordigd zouden worden door hun pastoors. Omdat vrijwel alle pastoors zich snel terugtrokken, kreeg de pastoor van de Dominicusparochie in 1876 van de Aartsbisschop toestemmimg een nieuw bestuur samen te stellen en nieuwe statuten op te stellen. In feite werd de vereniging daardoor een stichting, hetgeen pas in 1972 op grond van artikel 3 van de Wet op Stichtingen in een notariële akte werd vastgelegd. De vereniging liet huisjes bouwen aan de Oude Daalstraat (1873, 1874, 1880), het Sterrenbos (1873), de 1e Daalsedijk (1874) en het Sterrenhof. Het benodigde kapitaal bestond uit ongeveer 150 aandelen, "elk groot vijfhonderd gulden rentende vier percent 's jaars". In 1976 werd het huizenbestand van de vereniging aan de gemeente Utrecht verkocht. Het betrof de volgende huisjes: Oude Daalstraat 1/27, 1e Daalsedijk 95, 95bis, 97, Sterrenbos 8, 8bis, 9, 9bis en Sterrenhof 1/12. De Liefdadige Vereniging van de Heilige Joseph bestaat nog, maar verhuurt geen huisjes meer. De rente van het kapitaal, verkregen door de verkoop van het huizenbezit, wordt voorlopig aangewend voor het verbeteren van huizen van personen en instellingen, die daarvoor geen liquide middelen bezitten.
Het archief, dat door slecht beheer in de eerste decennia van deze eeuw niet volledig is, heeft een omvang van 0,40 m. Op 18 oktober 1989 is het archief van de vereniging aan de Gemeentelijke Archiefdienst in bewaring gegeven. De archivalia jonger dan 50 jaar zijn slechts met schriftelijke toestemming van het Stichtingsbestuur in de studiezaal te raadplegen.
oktober 1989 A.B.R. du Croo de Vries
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1872-1976
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de liefdadige vereniging van de Heilige Joseph te Utrecht (1867) 1872-1976
Auteur:
A.B.R. du Croo de Vries
Datering toegang:
1989
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 50 jaar zijn slechts openbaar na schriftelijke toestemming van de inbewaargever
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
0,32 m zuurvrije dozen
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS