Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Stichting academie voor beeldende kunsten, kunstnijverheid e...
x805-9 Stichting academie voor beeldende kunsten, kunstnijverheid en industriële vormgeving te Utrecht
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

805-9 Stichting academie voor beeldende kunsten, kunstnijverheid en industriële vormgeving te Utrecht
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De Stichting "Academie voor Beeldende Kunsten, Kunstnijverheid en Industriële vormgeving" werd op 27 februari 1951 opgericht. De bedoeling was te komen tot een dag- en een avondschool ter opleiding van "leerlingen, die na het behalen van het eindgetuigschrift een leidende functie zullen kunnen verwerven als tekenaar, ontwerper, aesthetisch adviseur, leraar en soortgelijke betrekkingen in het kader van beeldende kunsten, of zich als vrij kunstenaar zullen willen vestigen."
Drie dagen nadat de stichting een verzoek om "nodigverklaring" voor deze opleiding bij Burgemeester en Wethouders van Utrecht had ingediend, diende de "Vrije Academie" (een fusie van het genootschap "Artibus" en de vereniging "De Vrije Academie") een zelfde verzoek in voor een opleiding. Daarna bestreden de stichting en de "Vrije Academie" elkaar met hun artistiek-didactische inzichten, terwijl ze tegelijkertijd vrijwel vanaf het begin pogingen in het werk stelden om tot een samengaan te komen. De inzichten waren echter te verschillend en in 1954 liet de stichting aan B en W weten niet tot overeenstemming met "De Vrije Academie" te kunnen komen.
Het was "De Vrije Academie" die bij raadsbesluit de leiding van een te vormen nijverheidsschool met avondcursus kreeg toegewezen. Aan deze school werd een programma opgelegd dat, naar mening van de stichting, met haar ideeen overeenkwam. Sans rancune hief de stichting zich in 1954 op.
Over de herkomst van dit archief is niet meer bekend dan dat het zich bij archivalia van jhr. M.R. Rademacher Schorer bevond. De omvang bedraagt 0.03 m1.
december 1990, G. Boer
Kenmerken
Datering:
1950-1955
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de stichting academie voor beeldende kunsten, kunstnijverheid en industriële vormgeving te Utrecht
Auteur:
G. Boer
Datering toegang:
1990
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
De rechtstitel is (nog) onbekend
Omvang:
0,08 m zuurvrije dozen
Rubrieken:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS