Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Utrechtsche Philatelisten Vereeniging

812-9 Utrechtsche Philatelisten Vereeniging

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Op 8 september 1906 kwamen in het gebouw Irene zes HBS-scholieren bijeen: Van Brussel, Greven, De Haart, Hoevenaar, De Rooy en Sigal. Deze zes richtten daar aan de Keistraat, hoek Jansdam, de 'Utrechtsche Philatelisten Club' op, met als doel 'het verzamelen van postzegels aan te moedigen'. In 1907 zijn de statuten koninklijk goedgekeurd. Inmiddels was de naam gewijzigd in 'Utrechtsche Philatelisten Vereeniging'.
De vereniging trachtte haar doel te bereiken door het houden van tentoonstellingen, het houden van voordrachten en lezingen en het doen van 'rondzendingen', een van de onderdelen van de zgn. verkoophandel. Het ledental groeide sterk: ca. 25 in de jaren 1906-1907; ca. 120 in 1911; ca. 170 in 1942 en ca. 700 in 1974. In de beginjaren was er sprake van tamelijk veel bestuurswisselingen, niet in het minst veroorzaakt door het 'studentikoze' van de leden van het eerste uur. Vanaf 1913 kan men spreken van een burgervereniging.
De vereniging is in oktober 1967 opnieuw aangegaan voor een periode van 29 jaar en 11 maanden. Het verenigingsjaar loopt van 1 september tot 31 augustus.
De 'Utrechtsche Philatelisten Vereeniging' kende (en kent) afdelingen buiten de stad Utrecht: buitenleden, die in eenzelfde streek of gemeente woonachtig zijn, kunnen zich als zodanig organiseren. Twee voorbeelden zijn: de afdeling Vlaardingen in de jaren '20 en de afdeling Culemborg in de jaren '70.
Het archief van de 'Utrechtsche Philatelisten Vereeniging' is in twee gedeelten aan de G.A.U. in bewaring gegeven, te weten op 31 december 1981 en op 19 juli 1988.
In het archief is een kasboek van de afdeling Vlaardingen van de U.Ph.V. aangetroffen over de jaren 1921- 1924. Aangezien het archief van de U.Ph.V., afdeling Vlaardingen, is ondergebracht in het Stadsarchief te Vlaardingen, is het betreffende kasboek aan het Stadsarchief Vlaardingen in bewaring gegeven.
Bij de inbewaring geving zijn geen beperkende bepalingen t.a.v. de openbaarheid gesteld.
Na inventarisatie en materiële verzorging bedraagt de lengte van het archief 1,80 m.
maart 1992, G.J. Röhner
In 2018 is een aanvulling op het archief van de Utrechtse Philatelisten Vereniging verwerkt (omvang 0,36 m) geïntegreerd in de oorspronkelijke inventaris uit 1992. Naar aanleiding daarvan is de inventaris bewerkt en vernummerd. De uiteindelijke omvang van het archief is 2,10 m.
Utrecht, 2018
Gert Jan Röhner
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1906-1993
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de Utrechtsche Philatelisten Vereeniging 1906-1993
Auteur:
G.J. Röhner
Datering toegang:
1992
Datering bewerking:
2018
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
2,35 m zuurvrije dozen
Rubrieken:
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.