Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Schildersbedrijf Ph. J. Greep te Utrecht

831-2 Schildersbedrijf Ph. J. Greep te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Op 1 oktober 1876 werd door Philippus Johannes Greep en Herman Kramer de vennootschap Kramer en Greep opgericht, "een koophandel tot het voor gemeenschappelijke rekening uitoefenen van der huisschilders en glazenmakersaffaire".
Het bedrijf was aanvankelijk gevestigd op het adres Nicolaaskerkhof A 204 (= 27) en vanaf ca. 1881 op Lange Nieuwstraat A 458 (= 53). In 1896 werd het pand Lange Nieuwstraat 17 betrokken. Ondanks het feit dat Herman Kramer zich in 1894 uit de firma terugtrok, bleef het bedrijf onder de naam Kramer en Greep bestaan tot 1906; in dat jaar (op 5 mei) overleed Herman Kramer (als Herman Cramer).
In 1911 gaf Ph.J. Greep de zaak over aan zijn zoon Marinus Jacobus Greep. Diens zoon Ph.J. volgde hem op en leidde het bedrijf tot 1975. Marinus Jacobus, zoon van deze laatste Ph.J., nam het bedrijf op zijn beurt weer over.
Behalve een schildersbedrijf is aan de firma Greep ook nog een autolak- en spuitinrichting verbonden, die lange tijd in de Catharijnesteeg was gevestigd. In het begin van de jaren '80 is de Fa. Greep verhuisd naar het adres Eendrachtlaan 260 (industrieterrein Kanaleneiland-zuid) te Utrecht.
Het archief is op 9 april 1991 aan de Gemeentelijke Archiefdienst geschonken. Bij de overdracht zijn geen beperkende bepalingen t.a.v. de openbaarheid gesteld.
Behalve archivalia van de firma (Kramer en) Greep bevat het archief ook stukken van verscheidene bedrijven uit dezelfde of een aanverwante branche. Een en ander zal wellicht te maken hebben met commissariaten en overnames.
Het archief bestaat overigens voor verreweg het grootste deel uit financiële bescheiden.
Na de inventarisatie bedraagt de omvang van het archief 4,20 m1.
juli 1994, G.J. Röhner

Kenmerken

Datering:
1886-1976
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van het schildersbedrijf Kramer en Greep, na 1906 schildersbedrijf Ph. J. Greep 1886-1976
Auteur:
G.J. Röhner
Datering toegang:
1994
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Omvang:
4,5 m zuurvrije dozen
Categorie: