Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Stichting tot verbetering van huisvestingsmogelijkheden voor...
839-9 Stichting tot verbetering van huisvestingsmogelijkheden voor slechtbehuisden te Utrecht
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De "Stichting tot verbetering van huisvestingsmogelijk- heden van slechtbehuisden" werd opgericht op 5 januari 1972. De stichting stelde zich ten doel de beschikking te krijgen over koop- of huurwoningen, eventueel via aankoop door de stichting zelf, om ze door te geven aan woningzoekenden met een sociale of medische urgentie. Daarnaast nam de stichting zich voor om kapitaal op te bouwen om gezinnen die de huur van een door de gemeente aangewezen woning niet konden betalen, financieel te ondersteunen.
Het initiatief voor de oprichting van deze stichting was onder meer uitgegaan van het raadslid K. Battenberg van het PAK *  .
De stichting had een bestuur van negen leden, waarvan twee leden, de secretaris en de penningmeester het Dagelijks Bestuur vormden. Daarnaast was er een Raad van Advies, die tot taak had het bestuur bij te staan, en toezicht te houden op het handelen van het bestuur.
Een deel van de inkomsten kwam uit de "Aktie Burgerzin", die in het najaar van 1972 gehouden werd. Een soortgelijke "aktie" onder dezelfde naam werd sinds 1971 in Den Haag gehouden. Particulieren en bedrijven konden een certificaat kopen en zo bijdragen aan de hulp aan woningzoekenden met een sociale of medische urgentie. De successen van de "akties" die in Den Haag werden gehouden, sloegen niet over naar Utrecht. Er werd hier slechts ƒ 40.000,- opgehaald, niet voldoende om huizen of etages van te kopen. De stichting heeft haar doelen toen aangepast en het kapitaal aangewend voor woninginrichting van slechtbehuisden.
Op 29 april 1986 is de stichting opgeheven.
Het archief is in november 1986 in eigendom overgedragen aan de G.A.U. door de voorzitter van de stichting, de heer K. Battenberg. De omvang van het archief bedraagt na schoning 0,11 m1. Bij de overdracht is een openbaarheidsbeperking vastgesteld voor inv.nr. 6 tot het jaar 2026. Deze stukken zijn slechts te raadplegen na schriftelijke toestemming van de gemeentearchivaris.
juni 1996, Petra van Santen
Kenmerken
Datering:
1971-1986
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de stichting tot verbetering van huisvestingsmogelijkheden voor slechtbehuisden 1971-1986
Auteur:
P.H. van Santen
Datering toegang:
1996
Openbaarheid:
Inv. nr. 6 in 2026 openbaar; ontheffing kan worden verleend door de directeur van het Utrechts Archief
Rechtstitel:
Overdracht in eigendom
Omvang:
0,12 m zuurvrije dozen
Categorie:
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS