Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Verzameling Oud Utrecht
Oud-Utrecht Verzameling Oud Utrecht
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1924-heden
Notabene:
Auteursrecht en disclaimer
Op de website van Het Utrechts Archief zijn alle jaargangen van het Jaarboekje (1924-1969) en het Jaarboek Oud-Utrecht (vanaf 1970), het Maandblad (1926-1993) en het Tijdschrift Oud-Utrecht (vanaf 1994) met uitzondering van de twee meest recente jaargangen digitaal doorzoekbaar gemaakt. Voor iedereen die onderzoek doet naar de geschiedenis van stad en regio Utrecht is dit een zeer waardevolle bron. Het Utrechts Archief publiceert deze tijdschriften met licentie van de Vereniging Oud Utrecht en op basis van afspraken met de auteurs.
Wanneer er auteursrecht op (onderdelen van) een werk rust, mag je het alleen downloaden en/of printen voor privégebruik, zoals studie. Je mag de download of print niet verder verspreiden of herpubliceren, niet op papier en niet digitaal, zoals via internet. Je mag wel linken naar het object vanaf een eigen internetpagina of social media-account.
Daarnaast zijn de gebruiksvormen toegestaan die de Auteurswet toelaat, mits aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan. Zo staat de wet toe dat – met bronvermelding – korte passages worden geciteerd ter ondersteuning van een betoog (‘citaatrecht’).
Mocht u rechten hebben die in het geding zijn bij deze publicaties dan kunt u contact opnemen met Het Utrechts Archief via inlichtingen@hetutrechtsarchief.nl. U kunt daar ook terecht voor informatie of vragen over welke bestanden u kunt gebruiken.
Categorie:
  • Zonder categorie