1231 Doop-, huwelijks- en begraafregisters Everdingen, Hagestein en Vianen 1598-1812
Uitleg bij archieftoegang
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
1231
Doop-, huwelijks- en begraafregisters Everdingen, Hagestein en Vianen 1598-1812
De verzameling doop-, huwelijks- en begraafregisters (ook wel aangeduid als doop-, trouw- en begraafboeken, DTB) vormen retroacta op de registers van de burgerlijke stand. Deze registers zijn in 1811-1812 bij de gemeenten ingeleverd ten dienste van de werkzaamheden van de ambtenaren van de burgerlijke stand, die in 1811 bij wet werd ingesteld. Ingevolge een Koninklijk Besluit van 31 mei 1929 werden de registers vervolgens overgebracht naar de rijksarchieven in de provincie. In het geval van de gemeenten Everdingen (waarin opgenomen de kern Zijderveld), Hagestein en Vianen betrof dit het Rijksarchief in Zuid-Holland/Algemeen Rijksarchief, later Nationaal Archief te Den Haag. In 1986 zijn de gemeente Everdingen en Hagestein opgegaan in de gemeente Vianen. Als gevolg van een provinciale grenswijziging werd de gemeente Vianen op 1 januari 2002 ingedeeld bij de provincie Utrecht. Naar aanleiding van deze nieuwe indeling werd in 2006 de betreffende verzameling doop-, huwelijks- en begraafregisters overgebracht van het Nationaal Archief naar Het Utrechts Archief.
Ten tijde van de overdracht was de verzameling beschreven in drie afzonderlijke inventarissen. Bij de overdracht zijn de registers in inv.nrs. 39 en 44 niet aangetroffen. In 2007 is besloten deze inventarissen te verenigen in één gezamenlijke inventaris met een doorlopende inventarisnummering. De omvang van de verzameling doop-, trouw- en begraafregisters van Everdingen, Hagestein en Vianen bedraagt 2,0 m.