Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
Archief van de Ontvangers van de successierechten, kantoor Gorinchem, 1818 1842
NB:
Het kantoor Gorinchem bestond uit de gemeenten Arkel, Asperen, Everdingen, Giessen Nieuwkerk, Gorinchem, Hagestein, Hardinxveld, Hei- Boeicop, Heukelom, Hoog Blokland, Hoornaar, Kedichem, Leerbroek. Leerdam, Lexmond, Meerkerk, Nieuwland (bij Arkel), Schelluinen, Schoonrewoerd, Spijk (1855 bij Heukelum), Tienhoven en Vianen. In 1842 zijn de gemeenten Asperen, Everdingen, Vianen, Hagestein, Hei Boeicop, Heukelum, Leerdam, Lexmond, Schoonrewoerd, en Vianen overgegaan naar het nieuwe kantoor Vianen. Deze stukken bevinden zich in de archieven van de Memories van Successie van Zuid-Holland 1806-1927, bewaard in het Nationaal archief, als inv.nrs. 3005-3104