Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Plattegrond van de stad Utrecht met de uitbreiding en fortif...

Beeldbank

Collectie beeldmateriaal
U zoekt in  ongeveer 200.000 afbeeldingen van de stad en provincie Utrecht. Ruim 62 % van alle afbeeldingen uit de beeldcollectie kunt u downloaden op deze website en onder voorwaarden hergebruiken. De voorwaarden waaronder u de werken mag gebruiken en/of publiceren vindt u terug in de beschrijving van het betreffende werk wanneer u klikt op de downloadknop. 

Waarom kan ik niet alles inzien? 
We doen ons best om de rechthebbende(n) van al het beeldmateriaal op te sporen en toestemming te vragen voor openbaarmaking op onze website. Niet alle afbeeldingen mogen we laten zien of als download aanbieden. Het Utrechts Archief kent verschillende overeenkomsten waaronder materiaal van auteurs in de collectie is opgenomen:

Welke voorwaarden zijn er voor gebruik van de afbeeldingen?
We hebben verschillende voorwaarden met de makers van het beeldmateriaal afgesproken. In totaal zijn er 12 verschillende licenties mogelijk: 

  • Er is een Creative Commons-licentie afgesproken tussen de auteursrechthebbende en Het Utrechts Archief. Dit betekent dat u het werk mag downloaden en gebruiken, in de meeste gevallen onder voorwaarden. Welke voorwaarden dat zijn, staat uitgelegd als u klikt op de downloadknop links naast de afbeelding.
     
  • Het Utrechts Archief heeft een gebruikslicentie afgesloten met de auteursrechthebbende, waarbij alleen toestemming is gegeven om een afbeelding op de website van Het Utrechts Archief te tonen. U mag het bestand bekijken, maar u mag het niet downloaden, vermenigvuldigen, bewerken of verspreiden. Ook na eventuele verschaffing van een thuiskopie is hergebruik via internet en social media of commercieel gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteursrechthebbende. Dit geldt ook voor een aantal afbeeldingen die wij hebben aangemerkt als verweesd werk.
     
  • Het Utrechts Archief heeft geen gebruikslicentie of Creative Commons-licentie afgesproken, of heeft afgesproken met de auteursrechthebbende dat u het werk alleen in de studiezaal kunt bekijken. Online ziet u alleen de beschrijving. Ook in de studiezaal is het bestand niet downloadbaar of herbruikbaar.
 
Bent u auteursrechthebbende van afbeeldingen en ziet u dit niet als zodanig terug? Dat horen wij graag. U kunt met ons contact opnemen via inlichtingen@hetutrechtsarchief.nl. U kunt daar ook terecht voor informatie of vragen over welke bestanden u vrij kunt gebruiken.
 
Bronvermelding
Het Utrechts Archief stelt bij gebruik van werken de navolgende bronvermelding op prijs. U kunt deze als volgt opbouwen: [vervaardiger] / collectie Het Utrechts Archief / [catalogusnummer]
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Kaart
216117 Plattegrond van de stad Utrecht met de uitbreiding en fortificatie volgens het uitbreidingsplan van de burgemeester Moreelse; met weergave van percelen, stratenplan met bebouwing, wegen, watergangen, belangrijke gebouwen en 21 bastions.
Met lijst van belangrijke gebouwen, etc.
Catalogusnummer:
216117
Beschrijving:
Plattegrond van de stad Utrecht met de uitbreiding en fortificatie volgens het uitbreidingsplan van de burgemeester Moreelse; met weergave van percelen, stratenplan met bebouwing, wegen, watergangen, belangrijke gebouwen en 21 bastions.
Met lijst van belangrijke gebouwen, etc.
Vervaardiger:
Ruysch, H., landmeter/cartograaf
Datering vroegst:
01-01-1664
Datering laatst:
31-12-1664
Opmerkingen:
Het betreft een niet-uitgevoerd plan.
Een in 1840 door N. van der Monde gemaakte herdruk van de originele koperplaat uit 1664 van het Centraal Museum te Utrecht.
De plattegrond is afkomstig uit: Van der Monde. Tijdschrift voor geschiedenis, oudheden en statistiek der stad Utrecht , IV, 1840, p. 361-367.
Lit.: M. Donkersloot-De Vrij. Kaarten van Utrecht, p. 104-106.
Licentie:
Uitleg auteursrechten:
U mag: downloaden, delen, kopiëren, publiceren en bewerken, ook met een commercieel doel. Voorwaarde: geen. Zie ook: Publiek Domein
Soort beeldmateriaal:
Cartografische documenten
Materiaalsoort:
gedrukte kaart
Soort negatief:
Digitale reproductie X 79484
Techniek:
penseel in kleur (waterverf)
Techniek 2:
kopergravure
Opschift:
Links de opdracht door de drukker H. Specht aan het stadsbestuur en rechts een gedicht van Everhard Meyster, beide in een cartouche en in het Latijn met respectievelijk het wapen van het gewest en de stad Utrecht. recto l. en r. onder
Titel:
"T' CONCEPT VANDE PLAT GRONDIGHE AFBEELDINGH DES OUDE en NIWE STAD VTRECHT. ANNO. 1664"
Schaal:
[ca 1:5.500]
Afmeting:
breedte 66,5 cm
Afmeting 2:
hoogte 50 cm
Bestand downloadbaar:
Ja
Trefwoorden THA:
 
 
 
chat loading...