Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

1975 Verzameling van het Spoorwegmuseum te Utrecht
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In het Spoorwegmuseum te Utrecht werd een verzameling stukken beheerd betreffende de spoorwegen in relatie tot de Tweede Wereldoorlog. De verzameling werd gekenmerkt door een gevarieerde herkomst en samenstelling. Het geheel was opgebouwd uit bestanddelen afkomstig van onderdelen van de NV Nederlandse Spoorwegen, in de loop der jaren aangevuld met diverse particuliere schenkingen. Uiteindelijk betrof het ca. 3,5 meter aan stukken die niet nader beschreven of toegankelijk gemaakt waren.
In 2021 werd de verzameling overgedragen aan Het Utrechts Archief, waar de stukken beschreven werden in een inventaris. Een deel van de stukken bleek in directe relatie te staan tot de aanloop naar, de situatie tijdens en de nasleep van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor de andere stukken was dat verband er gelet op datering en inhoud niet, waarvoor een gedeelte daarvan gold dat ze wel gevormd waren binnen de periode van de Duitse bezetting maar geen specifiek verband hielden met de bijzondere situatie die dat met zich meebracht. Verder werd duidelijk dat verreweg het merendeel van de stukken gevormd was door organisatieonderdelen van de NV Nederlandse Spoorwegen, of door specifieke personen in hun hoedanigheid van medewerker van een bepaald onderdeel daarvan. Enkele stukken konden beschouwd worden als afkomstig van een voorganger van de NV Nederlandse Spoorwegen of van particuliere archiefvormers.
De inventaris is ingedeeld in twee hoofdrubrieken: stukken die verband houden met de Tweede Wereldoorlog en stukken zonder specifiek verband daarmee. Daarbij wordt aangetekend dat er in eerstgenoemde categorie ook stukken zijn opgenomen waarvoor dat verband minder of niet aanwijsbaar is, zoals dat omgekeerd ook voor de stukken uit de laatstgenoemde categorie kan gelden, in het bijzonder ten aanzien van de stukken die uit de periode 1940-1945 dateren. Beide hoofdrubrieken zijn (globaal) onderverdeeld in subrubrieken op basis van archiefvormer.
De verzameling stukken afkomstig van het Spoorwegmuseum te Utrecht over 1873-1966 (1981) is in 2021 door het Spoorwegmuseum overgedragen aan Het Utrechts Archief. De overdracht komt te vallen onder de in 2003 tussen beide partijen gesloten bruikleenovereenkomst.
De omvang van de verzameling is 2,75 m.
De verzameling is volledig openbaar.
Utrecht, 2021
Theo van de Sande
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1873-1966
Toegangstitel:
Inventaris van de verzameling stukken afkomstig van het Spoorwegmuseum te Utrecht 1873-1966 (1981)
Auteur:
T.L.H. van de Sande
Datering toegang:
2021
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
2,75 m
Rubrieken:
Thema trefwoorden:
Categorie: