Personen Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Burgerlijke Stand van de gemeenten in de provincie Utrecht 1811-1902
x481 Burgerlijke Stand van de gemeenten in de provincie Utrecht 1811-1902
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

481 Burgerlijke Stand van de gemeenten in de provincie Utrecht 1811-1902
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Korte geschiedenis van de burgerlijke stand en zijn archieven
Aanwijzingen voor de gebruiker
481 Burgerlijke Stand van de gemeenten in de provincie Utrecht 1811-1902
Inleiding
Aanwijzingen voor de gebruiker
Als iemand wordt geboren, trouwt of overlijdt wordt daarvan een akte opgemaakt in respectievelijk de registers van de burgerlijke stand voor geboorten, huwelijken en overlijden van de betrokken gemeente. Die registers bevatten dus akten van alle geboorten, huwelijken en overlijden die in die gemeente hebben plaatsgevonden. De registers van de burgerlijke stand worden in tweevoud bijgehouden. Het ene exemplaar blijft bij de gemeente en gaat na verloop van tijd naar het gemeente- of streekarchief/streekarchivariaat. Het andere (de 'dubbele') gaat naar de arrondissementsrechtbank en komt vandaar in het rijksarchief in de hoofdstad van de betrokken provincie terecht. Daar worden dus de dubbelen bewaard van alle registers van de burgerlijke stand uit de hele provincie.
De registers van de burgerlijke stand bevatten akten betreffende geboorten, huwelijken, echtscheidingen en overlijden. In de marge van de akten staan soms kanttekeningen, die alleen maar verbeteringen of invoegingen van de ernaaststaande tekst zijn, en kantmeldingen die-meestal ondertekend-naar een latere akte verwijzen. Voorbeelden van kantmeldingen zijn de verwijzing op een geboorteakte naar een erkenningsakte en die op een huwelijksakte naar een echtscheidingsakte.
De geboorteakte bevat de achternaam en voornamen van het aangegeven kind, de datum en het tijdstip van geboorte, het geboorteadres, alsmede de naam, het beroep en de woonplaats van de ouders en de aangever.
De huwelijksakte bevat de datum van het huwelijk, alsmede de naam, de leeftijd, het beroep en de woonplaats van de bruid en bruidegom, hun ouders en getuigen.
De overlijdensakte bevat de naam, het beroep, de leeftijd en de woonplaats (soms ook het adres) van de overledene, de datum en het tijdstip van overlijden, de naam en het beroep van de aangevers, (meestal) de naam en woonplaats van de ouders en de naam van de huwelijkspartner.
In de registers verwijzen kantmeldingen in de marge naar later opgestelde akten, de zogenaamde latere vermeldingen. De latere vermeldingen zijn losbladig en gezamenlijk (geboorte, huwelijk, echtscheiding, overlijden) per gemeente beschreven.
Een nadere toegang op de registers wordt gevormd door de tienjaarlijkse tafels of alfabetische indices of klappers. Dit zijn lijsten per gemeente waarin per tien jaar in alfabetische volgorde de namen zijn vermeld van iedereen die in die periode in de betrokken gemeente is geboren, gehuwd, gescheiden en overleden. Achter elke naam in de klapper wordt de datum van de akte vermeld van de betrokken persoon. Deze tafels zijn opgenomen in de serie tien- en eenjaarlijkse tafels op de (dubbele) registers van de Burgerlijke Stand van de gemeenten in de provincie Utrecht 1811-1940 (toegangsnr.484)
Utrecht, 1999 en 2005
Addendum
Kenmerken
Datering:
1811-1902
Toegangstitel:
Inventaris van de (dubbele) registers van de Burgerlijke Stand van de gemeenten in de provincie Utrecht 1811-1903
Auteur:
C.G.W.M. van Hoogstraten en K. van Vliet
Datering toegang:
1999
Datering bewerking:
2005, 2018
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Omvang:
167,4 m zuurvrije dozen
Archiefvormer(s)::
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS