Openingstijden en contact

De studiezaal is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur. Op donderdag is de studiezaal geopend tot 21.00 uur. In het weekend en op maandagen is de studiezaal gesloten. Vragen aan studiezaalmedewerkers kunt u stellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon: 030 286 66 11.


Toegankelijkheid

Het Utrechts Archief heet iedereen van harte welkom. Onze studiezaal op de Alexander Numankade 199 is grotendeels toegankelijk voor bezoekers met een beperking. Het onderzoek doen via onze studiezaalwebsite en in de archieven is nog niet voldoende toegankelijk. Daarom helpen onze medewerkers u graag tijdens uw bezoek. Het (invaliden)toilet bevindt zich direct na binnenkomst rechts. Het is ook mogelijk een bezoek te brengen met een blindengeleide- of hulphond. Heeft u vragen over uw bezoek aan de studiezaal, bel dan naar 030- 286 66 11.


Route


Openbaar vervoer

Vanaf Utrecht Centraal station neemt u lijn 4 (Voordorp) richting halte Eykmanplein, deze halte is ook bereikbaar met de bus vanaf station Utrecht Overvecht. U kunt ook vanaf Utrecht Centraal een van de vele bussen naar halte Oorsprongpark nemen, vanaf daar is het 9 minuten lopen. Plan hier uw route


Archiefstukken aanvragen

U kunt archiefstukken online aanvragen om in te zien op onze studiezaal. U kunt online archiefstukken aanvragen voor dinsdag t/m vrijdag.

U kunt online maximaal 3 archiefstukken aanvragen voor op z'n vroegst de eerstvolgende werkdag. Doet u uw aanvraag vóór 12.00 uur, dan liggen de stukken, na goedkeuring, de volgende werkdag voor u klaar. Let op: vraagt u een stuk aan in het weekend of op maandag? Dan ligt het stuk op zijn vroegst dinsdag voor u klaar.

Het kan blijken dat een aanvraag niet goed mogelijk is. Daarom beoordelen wij eerst uw aanvraag en informeren we u over de status ervan. Wilt u meer weten over het online aanvragen van archiefstukken? Bekijk dan hoe u (online) archiefstukken kunt aanvragen

  • Neem bij uw eerste bezoek aan de studiezaal een legitimatiebewijs mee.  
  • In de studiezaal kunt u maximaal 7 stukken tegelijk aanvragen. Aanvragen kan tussen 09:00 en 16:00 uur, op donderdagen kan het tussen 09:00 en 20:00 uur. We streven ernaar dat u een aangevraagd stuk binnen 20 minuten kunt inzien. Het zou echter kunnen dat het vanwege pauzes iets langer duurt, hiervoor vragen we uw begrip.

Verzoek tot digitalisering

Vindt u wel een archiefbeschrijving maar geen afbeeldingen van de stukken? Dan kunt u online een verzoek indienen tot digitalisering. Bekijk hiervoor ons stappenplan.
 

Faciliteiten

Onze studiezaal beschikt over computers en leestafels. Er is gratis WiFi. U vindt bij de ingang een koffieruimte, kluisjes en een garderobe. 


Tarieven & huisregels

Voor het digitaliseren van een archiefstuk of om uitgebreid onderzoek te laten doen, werken we met vaste tarieven. Archiefstukken zijn vaak oud en daardoor kwetsbaar. We vinden het belangrijk om deze met zorg te behandelen. Daarom hebben we een aantal huisregels opgesteld

Bekijk onze tarieven   Bekijk onze huisregels

 


Openbaarheid en beschikbaarheid van archieven

De meeste van onze archieven en collecties zijn openbaar en kunt u online of in de studiezaal raadplegen. Soms kan het zijn dat er een beperking op de openbaarheid is. Bijvoorbeeld wanneer een stuk of een archief privacygevoelige informatie over nog levende personen bevat. Wanneer u niet-openbare archiefstukken wilt inzien, kunt u vooraf per e-mail een verzoek indienen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., waarna u een ontheffingsformulier wordt toegezonden.
Er zijn ook archieven die we vanwege ruimtegebruik niet in onze eigen depots bewaren. U kunt deze archieven wel inzien, daarvoor reserveert u ze via ons aanvraagformulier. We informeren u vervolgens via e-mail over de precieze procedure.