Reserveren & aanvragen

Reserveren van een plek is alleen nodig voor het inzien van originelen. Reserveer hier uw plek en archiefstuk.
Voor overig bezoek zoals het bekijken van de kadasterviewer, beeldmateriaal of andere bronnen op de computers van de studiezaal kunt u zonder afspraak langskomen. U kunt hier zelfstandig onderzoek doen. 
Zoekt u een bouwtekening of bouwdossier? Deze stukken zijn in te zien in de Studiezaal. Het aanvragen van een bouwtekening kan uitsluitend digitaal. Houdt u hierbij rekening met een verwerkingstijd van 3 werkdagen. Kijkt u hier voor informatie en aanvraagmogelijkheden voor bouwtekeningen.  


Digitale ondersteuning

We helpen u graag digitaal: via chat of e-mail. Wij zijn op woensdag en vrijdag tussen 9.30-16.30 uur bereikbaar via de chat voor al uw (onderzoeks)vragen. Heeft u een vraag of wilt u stukken meesturen neemt u contact op per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  


Openbaarheid en beschikbaarheid van archieven

De meeste van onze archieven en collecties zijn openbaar en kunt u online of in de studiezaal raadplegen. Soms kan het zijn dat er een beperking op de openbaarheid is. Bijvoorbeeld wanneer een stuk of een archief privacygevoelige informatie over nog levende personen bevat. Wanneer u niet-openbare archiefstukken wilt inzien, kunt u vooraf per e-mail een verzoek indienen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., waarna u een ontheffingsformulier wordt toegezonden. . 


Toegankelijkheid

Het Utrechts Archief heet iedereen van harte welkom. Onze studiezaal op de Alexander Numankade 199 is grotendeels toegankelijk voor bezoekers met een beperking. Het onderzoek doen via onze studiezaalwebsite en in de archieven is nog niet voldoende toegankelijk. Daarom helpen onze medewerkers u graag tijdens uw bezoek. Het (invaliden)toilet bevindt zich direct na binnenkomst rechts. Het is ook mogelijk een bezoek te brengen met een blindengeleide- of hulphond. Heeft u vragen over uw bezoek aan de studiezaal, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bel naar 030- 286 66 43 of stel uw vraag via de chat. 


Route


Openbaar vervoer

Vanaf Utrecht Centraal station neemt u lijn 4 (Voordorp) richting halte Eykmanplein, deze halte is ook bereikbaar met de bus vanaf station Utrecht Overvecht. U kunt ook vanaf Utrecht Centraal een van de vele bussen naar halte Oorsprongpark nemen, vanaf daar is het 9 minuten lopen. Plan hier uw route.  


Tarieven & huisregels

Voor het digitaliseren van een archiefstuk of om uitgebreid onderzoek te laten doen, werken we met vaste tarieven. Archiefstukken zijn vaak oud en daardoor kwetsbaar. We vinden het belangrijk om deze met zorg te behandelen. Daarom hebben we een aantal huisregels opgesteld

Bekijk onze tarieven   Bekijk onze huisregels