Activiteiten Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

 

Nacht van de Utrechtse geschiedenis

We zijn we er het grootste deel van ons leven mee bezig: werk. Betaald of onbetaald; vrijwillig, uit nood of onder regelrechte dwang. Met het hoofd of met de handen; met passie of met frisse tegenzin. Op zaterdag 9 oktober 2021 vieren we de geschiedenis van de stad en regio Utrecht, tijdens de vierde editie van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis, met het thema 'Aan het Werk!'


Je kunt er dit jaar (met CoronaCheck) weer live bij zijn!  Beleef bijzondere inkijkjes en flitslezingen op locaties als Het Utrechts Archief, Bibliotheek Neude en Paleis Lofen, de Domkerk en de Aula van het Academiegebouw. Ga mee op pad door de stad, met de stadsgidsen van Gilde Utrecht. Kom meer te weten over het atelier van Dick Bruna, brouwerijen, dienstbodes en heel veel meer. Doe mee aan de nieuwe Oud-Uterechse Pubquiz van Koos Marsman.

Reserveringen
Reserveer hier voor een gratis ticket en een tijdsblok voor de stadstour of programma in de Bibliotheek Neude
Let op: als u reserveert voor het programma in de Bibliotheek Neude dan kunt u niet de stadstour doen (lukt niet qua tijd). Je kan wel meedoen met de quiz in Het Utrechts Archief. 

Kijk voor het programma en meer informatie op www.nachtvandeutrechtsegeschiedenis.nl

Let op: Een QR-code & ID als coronacheck is nodig om mee te doen met het programma.

Programma 

In het Utrechts Archief
Plein
Op het plein van het Utrechts Archief start elk kwartier een stadstour door de stad. Hier haal je jouw polsbandje en laat je het Coronatoegangsbewijs en ID zien.
Utrecht-quiz
In Het Utrechts Archief kan iedereen even uitrusten van de stadstour onder het genot van een drankje. Hoe goed ken jij Utrecht? Test het tijdens de Utrecht-quiz van Koos Marsman (Ton van den Berg)! Ook zijn de exposities van Het Utrechts Archief de hele avond geopend.
Aanvangstijden: 20.30 / 22.15 / 23.00 uur, geen reservering nodig

In het Academiegebouw
Onderdeel van de stadstour
Flitspresentatie: een vondst per minuut
De redactie van UtrechtAltijd vertelt over 5 archeologische vondsten, die zijn binnengekomen bij het Meldpunt Archeologie (Landschap Erfgoed Utrecht) en die te maken hebben met het thema Aan het werk. Wat stelt het voor? Hoe zou het gebruikt (kunnen) zijn? Je komt meer te weten over deze voorwerpen en vele andere verhalen op www.Utrechtaltijd.nl .
Utrecht aan het werk 19e en 20e eeuw
Bert Poortman van de Utrechtse Stichting voor Industrieel Erfgoed, vertelt over industrie en arbeid in de negentiende en twintigste eeuw. Het verhaal gaat langs twintig beelden van de expanderende stad. Een grote variatie van bedrijvigheid kreeg de ruimte in Utrecht. De opkomst en bloei van de industrie bereikte haar top rond 1965. Wat resteert daar nog van?
Utrechtse geveltekens
Geveltekens vertellen de geschiedenis van een pand en haar bewoners. Je kunt ze ‘lezen’ als de geschiedenis van de stad. Paul Krijnen en Marjet Douze brengen een paar mooie exemplaren in beeld, en laten je zien hoe je meer informatie kunt vinden over de geveltekens. Daarna loop je voortaan anders door de stad!
Doorlopend vanaf 20.30

In de Bibliotheek
20.30 uur – presentatie De Neude
Nettie Stoppelenburg en Dick de Jong van Het Utrechts Archief deden uitgebreid onderzoek naar de Neude en de bebouwing rond deze plek sinds de vroege Middeleeuwen. Het resultaat ervan is te lezen in het boek Neude – hart van Utrecht. Stoppenburg belicht een aantal verhalen uit de lange geschiedenis van deze bijzondere plek.
Rondleidingen
Rondleidingen door de bibliotheek op de Neude. Het pand van de bibliotheek deed in de 20e eeuw dienst als postkantoor. De rondleiders nemen u mee voor een kijkje voor en achter de schermen van dit enorme monumentale pand.
Vanaf 21.00 uur. 

In Paleis Lofen
Onderdeel van de stadstour
Ga met DOMunder op zoek naar Paleis Lofen, ontdek de plek waar het stadsrecht van Utrecht is gevestigd. 

In de Domkerk
Onderdeel van de stadstour
Betreed de Domkerk in het donker... met een zaklamptour over werken aan de Domkerk. 


De Nacht van de Utrechtse Geschiedenis is een initiatief van Historische Vereniging Oud-Utrecht.
Partners: Bibliotheek Utrecht, Centraal Museum, Domkerk Utrecht, Domtoren Utrecht, DOMunder, Erfgoed Gemeente Utrecht, Gilde Utrecht, Het Utrechts Archief, Landschap Erfgoed Utrecht, Universiteit Utrecht, Utrechts Monumenten Fonds

Praktische info

Hamburgerstraat 28, Utrecht
9 oktober 2021 20:00 - 22:54
informatie volgt