Activiteiten Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

 

Literaire avond met Murat Isik

Op donderdag 30 juni ontvangen we schrijver Murat Isik. We gaan in gesprek over zijn werk, in het bijzonder zijn laatste roman Wees onzichtbaar. Na het programma is er de gelegenheid om boeken te kopen en te laten signeren. 

Murat Isik

Schrijver en jurist Murat Isik debuteerde met Verloren grond, maar brak door met de roman Wees Onzichtbaar, waarvoor hij diverse literaire prijzen ontving. Isik schreef voor de Boekenweek het essay met het thema ‘De Moeder de vrouw’. Het essay is een portret van zijn moeder, over de ontwikkeling die zij als vrouw ondergaat.

Wees onzichtbaar

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader.

Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt die tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de daaropvolgende jaren definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.

Wees onzichtbaar gaat over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader. De coming of age van een gevoelige jongen die opgroeit in een onveilige wereld, is gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

Reserveren

De literaire avond wordt georganiseerd in samenwerking met Atlas Cultureel Centrum.

> Reserveer nu je tickets

Praktische info

Expo - Hamburgerstraat 28
30 juni 2022 19:30 - 21:00
7,50 EUR
chat loading...