Activiteiten Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

 

Concert: Ex Libris - Camerata Trajectina

Op zondag 5 februari brengt ensemble Camerata Trajectina de geschiedenis tot leven met vocale muziek uit Nederlandse bibliotheken. Om precies te zijn, de muziekbibliotheken van Constantijn Huygens, Cornelis Schuyt en Amsterdams stadsmuzikant Anthony Pannenkoeck. Deze illustere verzamelingen puilen uit van de hoogtepunten uit het Europese muziekleven. 

Concert CT Ex Libris breedbeeld1

Dat de Nederlanden niet grossierden in internationaal bekende componisten, betekent niet dat er geen hoogwaardige muziek te horen was in de republiek. In zogenaamde 'stemboekjes' werd buitenlandse muziek uitgegeven. Zo vonden de mooiste muziekstukken hun weg naar Nederlandse muziekliefhebbers. Dat wat toonaangevend was in de rest van europa kwam terecht in de boekenkasten van de liefhebbers. In de huiskamers van de gegoede burgers werden deze muziekstukken opgevoerd. Vaak gebeurde dit gemengd instrumentaal en vocaal, maar als er voldoende zangers bij elkaar waren werden de stukken ook louter vocaal doorgenomen.

Met vijf zangers duikt Nico van der Meel in de krochten van de muziekbibliotheken. Al schatgravend komen de mooiste parels aan het licht, bekend en onbekend. Zingen in het Nederlands speelt hierbij een grote rol.

De voorstelling start om 16:00 uur en duurt 60 minuten. Vanaf 15:30 uur is de zaal open.

Credits
Klaartje van Veldhoven, sopraan
Wendy Roobol, sopraan
Oscar Verhaar, alt
Nico van der Meel, tenor en muzikale leiding
Falco van Loon, tenor
Berend Eijkhout, bas

Meer informatie over de voorstelling vind je op de website van Camerata Trajectina.

Praktische info

Expo - Hamburgerstraat 28
5 februari 2023 16:00 - 17:00
15 EUR
chat loading...