Activiteiten Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

 

Expert aan het woord: archivaris Kaj van Vliet over het Utrechtse stadsrecht

Bewonder de originele stadsrechten van Utrecht tijdens de verjaardag van de stad op vrijdag 2 juni in de Expo van Het Utrechts Archief. Archivaris en historicus Kaj van Vliet vertelt je alles wat je wilt weten over de geschiedenis achter dit bijzondere archiefstuk. Want waarom kreeg Utrecht eigenlijk stadsrechten? En wat had een uit de hand gelopen ruzie tussen een keizer en een bisschop daarmee te maken?

Utrecht 900 stadsrechten2 breedbeeld

De geschiedenis van het stadsrecht

Archivaris Kaj van Vliet vertelt hoe Utrecht in 1122 de stadsrechten kreeg, welke gevolgen dit had voor de stad en over de reis die het eeuwenoude document in de afgelopen 900 jaar aflegde. Daarnaast is er alle ruimte voor vragen. De originele akte is voor en na de presentatie te bewonderen.

Gekomen om te blijven

In 2022 is Utrecht 900 jaar geworden. Om dat te vieren werden in het kunstproject 'Gekomen om te blijven' 900 Utrechters geportretteerd en deelden zij hun persoonlijke verhalen. Waarom kwamen zij naar Utrecht? En waarom besloten zij te blijven? Deze bijzondere verzameling portretten zullen bewaard worden in Het Utrechts Archief. Na afloop van de presentatie van Kaj van Vliet blikken we kort terug op het project én kijken we samen vooruit.

Zie ook: 

> Gratis instaprondleidingen: Het Utrechtse stadsrecht
> Expert aan het woord: restaurator Marieke Kraan over het Utrechtse stadsrecht

Praktische info

Expo - Hamburgerstraat 28
2 juni 2023 14:00 - 14:45
Beschikbare plekken
34
Gratis!
 Registratie gesloten
 
36
chat loading...