In de 18e eeuw tekenden kunstenaars zoals Jan de Beijer en de broers Van Liender vele stadsgezichten van Utrecht. Hun mooiste werken zijn van 7 januari tot en met 7 april te bewonderen in de tentoonstelling De getekende stad. Op donderdag 4 april neemt kunsthistoricus Michiel Plomp je mee naar het 18e-eeuwse Utrecht van deze meesters.
Utrecht was in de 18de eeuw een prachtige, gave stad. De roemruchte geschiedenis was zichtbaar op elke hoek. De Middeleeuwse stadskastelen torenden nog hoog uit boven de kleine trapgevels. Moderne, 18de-eeuwse gebouwen waren zeldzaam in Utrecht. De tijd stond er een beetje stil.
Bij deze lezing genieten we al wandelend van de getekende stad van de 18e-eeuwse stadskunstenaars. Spannend daarbij is dat we af en toe bewoners ontmoeten! Bekende (en minder bekende) inwoners van de stad openen hun deuren en vertellen over hun leven: een opium-verslaafde VOC-bestuurder, een weggelopen weesmeisje, een tuinengek en een vrijgevochten, schrijvende freule. Op een originele manier krijgen we zo een indruk van het 18de-eeuwse Utrecht, waar de tijd misschien wel stil stond, maar de mensen zeker niet.
Michiel Plomp is gepromoveerd kunsthistoricus. Hij werkte onder meer als Curator Northern European Drawings bij het Metropolitan Museum of Art in New York en als Hoofdconservator Kunstverzamelingen bij het Teylers Museum in Haarlem.
De lezing start om 19:30 uur en duurt 90 minuten. Vanaf 19:00 uur kun je alvast genieten van een kopje koffie of thee.