Activiteiten Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

 

Lezing: De getekende stad in de 19e eeuw

In de 19e eeuw tekenden kunstenaars zoals Van Hardenberg, Van Dijk en Verheijen de vele stadsgezichten van Utrecht. Hun mooiste werken zijn van 13 april tot en met 14 juli te bewonderen in de tentoonstelling De getekende stad. Op woensdag 22 mei vertelt Victor Lansink over deze 19e eeuwse meesters, hun relatie met de snel moderniserende stad en hoe zij die tijdens hun leven zagen veranderen.

Lezing DGS 19e eeuw 1

De gezichten van 18e-eeuws Utrecht

Het Utrecht van de 19e eeuw lijkt nog veel op dat van de voorgaande eeuwen. De middeleeuwse kerken tekenen zich nog af tegen het landschap en de sterk overwoekerde stadswel spreekt nog altijd tot de verbeelding van de 19e-eeuwse kunstenaars. Op de tekeningen van de stadstekenaars is de modernisering nog ver te zoeken, maar hij doet wel degelijk zijn intrede. Een nieuwe industriële tijd staat voor de deur, een tijd van spoorwegen, stoommachines en fabrieken. En een nieuwe technologie doet zijn intrede; de fotografie zal het tekenkunst voorgoed veranderen!

Tijdens deze lezing neemt Victor Lansink je mee naar het sterk veranderende Utrecht van de 19e eeuw. Leer meer over de stad die op de drempel van de modernisering staat én over de kunstenaars die dit in beeld brengen.

Over de spreker

Victor Lansink is Vakspecialist Historisch Beeldmateriaal bij Het Utrechts Archief.

Programma

De lezing start om 19:30 uur en duurt 60 minuten. Vanaf 19:00 uur kun je alvast genieten van een kopje koffie of thee. 

Praktische info

Expo - Hamburgerstraat 28
22 mei 2024 19:30 - 20:30
Beschikbare plekken
35
€3,50. Gratis voor studenten, Museumkaart en U-pas
 Registratie gesloten
 
45