Activiteiten Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

 

Verhalencafé: Getekend Utrecht

Het Verhalencafé is terug in Het Utrechts Archief! Op zondag 21 april gaat presentator/journalist Ton van den Berg in gesprek met onderzoeker Vincent Dirksen en kunstenaar Fedor van Rossum over de tentoonstelling De getekende stad. Wat zien we op de indrukwekkende stadstekeningen? Hoe gingen de 19e-eeuwse kunstenaars te werk? En hoe is dat eigenlijk te vergelijken met het tekenvak in de 21e eeuw?

 

Verhalencafé DGS 19e eeuw 1

Getekend Utrecht nader bekeken

In de tentoonstelling De getekende stad bewonder je tientallen orginele tekeningen van Utrecht uit de 19e-eeuw. Je ontdekt er het diverse werk van kunstenaars als Van Dijk, Van Hardenbergh en Verheijen. Maar tegenwoordig wordt Utrecht nog altijd vastgeleged door vele getalenteerde stadstekenaars. Presentator Ton van den Berg nodigt twee kenners uit en gaat in gesprek over de getekende stad van de 19e én de 21e eeuw.

Maar wat zien we eigenlijk op die tekeningen? De stad is veranderd, gebouwen en stadspoorten gesloopt, wegen verbreed. Maar voor Utrechtkenner en onderzoeker Vincent Dirksen hebben de tekeningen geen geheimen. Al jarenlang doet hij uitgebreid onderzoek naar Utrecht op beeld. Tijdens het verhalencafé neemt hij ons mee naar het Utrecht van de 19e eeuw.

Naast Vincent schuift kunstenaar Fedor van Rossem aan. Hij vertelt hoe Utrecht vandaag de dag wordt getekend. Want ondanks de fotografie die halverwege de 19e eeuw het vastleggen van de stad steeds meer overnam, zijn er nog steeds tekenaars die Utrecht vastleggen. Hoe is dit werk te vergelijken met de tekenaars van vroeger? En waar liggen de verschillen?

Programma

De lezing start om 14:00 uur en duurt 90 minuten. Vanaf 13:30 uur kun je alvast genieten van een kopje koffie of thee. 

Praktische info

Expo - Hamburgerstraat 28
21 april 2024 14:00 - 15:30
Beschikbare plekken
28
€3,50. Gratis voor studenten, Museumkaart en U-pas
 Registratie gesloten
 
42