Hier vind je een overzicht van alle lopende projecten bij Het Utrechts Archief. 


Controle Utrechtse gevangenisregisters: Gansstraat 1900-1920

Het Utrechts Archief bezit gevangenisregisters van het huis van Bewaring aan de Gansstraat en de Strafgevangenis aan het Wolvenplein (1900-1920). Onlangs heeft een groot aantal vrijwilligers meegeholpen met het invoeren van gegevens uit de Utrechtse gevangenisregisters 1900-1920. Deze gegevens moeten nu worden gecontroleerd. 
Houd jij van precisie en zit er een echte na-kijker in jou? We zoeken vrijwilligers die het interessant vinden om nauwkeurig te kijken naar de ingevoerde gegevens en die zo nodig te verbeteren. 

Een project van Het Utrechts Archief en Creative Coding Utrecht

Meer informatie en aanmelden bij hetvolk.org

 


Datakunstwerk

De gevangenisregisters bevatten basisgegevens van de gevangenen, zoals naam, geboortedatum en -plaats en beroep, maar ook informatie over de datum van inschrijving en het ontslag van gedetineerden, het misdrijf, een eventuele overplaatsing naar een andere gevangenis, familierelaties, geslacht, godsdienstige gezindte, onderwijs, signalement in de vorm van gezichts- en lichaamskenmerken en nog veel meer.
De data uit de recentelijk ontsloten gevangenisregisters van Gansstraat (1900-1920) en Wolvenplein (1900-1920) worden door een datakunstenaar  opgenomen in een interactieve installatie, waarmee o.a. presentaties zullen worden verzorgd in het voormalige huis van bewaring / Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat. 

Meer informatie over de expositie van dit datakunstwerk volgt. 


Helpen met het ontsluiten van archieven?

Iedereen die van puzzelen houdt, kan meedoen. Het speuren naar wat er staat op een scan, is een leuk tijdverdrijf, en wie weet stuit u op uw voorouders! Wij zijn actief op de websites velehanden.nl en hetvolk.org.

Alvast thuis oefenen?

Op de website Wat staat daer kun je aan de hand van oefeningen leren hoe je oude handschriften kunt lezen.

Contact avatar

Crowdsourceprojecten

Wilt u meer informatie over de crowdsourceprojecten van het Utrechts Archief? Neem contact met ons op. Aanmelden voor een project kunt u rechtstreeks bij HetVolk.org doen door de link bij het project te volgen.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.