Project Gevangenisregisters Wolvenplein 1940-1950

De stad Utrecht kende een bewogen geschiedenis waar het de Tweede Wereldoorlog betreft. In de periode 1940-1945 had de bezetter de gevangenis aan het Wolvenplein en het huis van bewaring aan de Gansstraat geannexeerd. Naast 'normale' criminelen kwamen er politieke gevangenen in terecht. Kort na de bevrijding werden velen bevrijd, maar snel raakten de gevangenissen weer vol. Deze keer met NSB-leden en Nederlanders die werden beschuldigd van collaboratie met de Duitsers.

Iedereen die in de periode 1940-1950 werd opgepakt – dan wel door de bezetter, dan wel door het Militair Gezag – werd met naam, geboortedatum- en plaats en misdrijf in gevangenisregisters opgeschreven. In dit project kunnen we met uw hulp de gevangenisregisters van gevangenis het Wolvenplein ontsluiten. Bekijk het project Gevangenisregisters op hetvolk.org. 

Helpen met het ontsluiten van archieven?

Iedereen die van puzzelen houdt, kan meedoen. Het speuren naar wat er staat op een scan, is een leuk tijdverdrijf, en wie weet stuit u op uw voorouders! Wij zijn actief op de websites velehanden.nl en hetvolk.org.

Alvast thuis oefenen?

Op de website Wat staat daer kun je aan de hand van oefeningen leren hoe je oude handschriften kunt lezen.