Crowdsourceprojecten helpt u mee?
Wij hebben ontzettend veel waardevolle archiefcollecties die nog ontsloten moeten worden. Dat doen wij met behulp van vrijwilligers op online crowdsource platformen. En iedereen kan meehelpen!
Hier vind je een overzicht van alle lopende projecten bij Het Utrechts Archief.
Controle Inkwartiering Weermacht 1940-1945
Op 16 mei 1940 werd in Utrecht het "Inkwartieringsbureau voor de Duitsche Weermacht" opgericht. Dit hield zich o.a. bezig met de inkwartiering van de Duitse militairen in Utrechtse woningen en gebouwen, maar ook met het vorderen van panden.
Via dit ontsluitingsproject willen we mogelijk maken dat uiteindelijk iedereen gemakkelijk door deze bron kan zoeken op naam en adres. Daarnaast willen we een overzicht creëren van alle adressen in Utrecht waar en wanneer er panden zijn gevorderd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om dit te bereiken zijn specifieke gegevens, zoals adressen en datums, ingevoerd in speciaal daarvoor ontwikkelde invoervelden.
In een razend tempo hebben vrijwilligers meegeholpen met het invoeren van de gegevens van het Inkwartieringsbureau in Utrecht 1940-1945. Deze gegevens moeten nu worden gecontroleerd.
Houd jij van precisie en zit er een echte na-kijker in jou? We zoeken vrijwilligers die het interessant vinden om nauwkeurig te kijken naar de ingevoerde gegevens en die zo nodig te verbeteren. Zo zijn er best wat typefoutjes gemaakt, zijn er cijfers omgewisseld of zijn er gegevens niet ingevoerd die wel ingevoerd hadden moeten worden. Ook kan het zijn dat bepaalde invoerinstructies niet zijn nageleefd, ook dit moet jij als controleur verbeteren.
Door deze gegevens in te voeren, help je mee met het ontsluiten van tal van nieuwe verhalen en inzichten!
Kijk hier voor meer informatie en aanmelden voor dit project.
Geheimhoudingsverklaring
De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is nog vers en gevoelig. Het kan voorkomen dat je personen in onze bronnen tegenkomt die nog in leven zijn en de kans dat kinderen van vermelde personen nog in leven zijn is helemaal aanwezig. Om hun privacy te bewaken, vinden wij het prettig en noodzakelijk om onze vrijwilligers een geheimhoudingsverklaring te laten tekenen. Wanneer je je aanmeld voor het project op de webpagina krijg je verdere informatie hierover.
Datakunstwerk
De gevangenisregisters bevatten basisgegevens van de gevangenen, zoals naam, geboortedatum en -plaats en beroep, maar ook informatie over de datum van inschrijving en het ontslag van gedetineerden, het misdrijf, een eventuele overplaatsing naar een andere gevangenis, familierelaties, geslacht, godsdienstige gezindte, onderwijs, signalement in de vorm van gezichts- en lichaamskenmerken en nog veel meer.
De data uit de recentelijk ontsloten gevangenisregisters van Gansstraat (1900-1920) en Wolvenplein (1900-1920) worden door een datakunstenaar opgenomen in een interactieve installatie, waarmee o.a. presentaties zullen worden verzorgd in het voormalige huis van bewaring / Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat.
Meer informatie over de expositie van dit datakunstwerk volgt.
Helpen met het ontsluiten van archieven?
Iedereen die van puzzelen houdt, kan meedoen. Het speuren naar wat er staat op een scan, is een leuk tijdverdrijf, en wie weet stuit u op uw voorouders! Wij zijn actief op de websites velehanden.nl en hetvolk.org.
Alvast thuis oefenen?
Op de website Wat staat daer kun je aan de hand van oefeningen leren hoe je oude handschriften kunt lezen.

Crowdsourceprojecten
Wilt u meer informatie over de crowdsourceprojecten van het Utrechts Archief? Neem contact met ons op. Aanmelden voor een project kunt u rechtstreeks bij HetVolk.org doen door de link bij het project te volgen.
- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.