Menu Item ID: Activiteiten
Wisselexpo
Vrijetekst-sidebar:

Theatergroep Aluin
Elke twee weken spelen de acteurs live in de tentoonstelling.
Bekijk de speeldata in maart
Bekijk de speeldata in april
Bekijk de speeldata in mei

Wandelingen
In het kader van de tentoonstelling biedt Gilde Utrecht wandelingen aan. Bekijk de wandelingen.

De 17e eeuw staat bekend als de Gouden Eeuw. Maar het jaar 1672-1673 was voor de stad Utrecht vol met rampen. Ontdek in de tentoonstelling 'Rampjaar 1672-1673' hoe Utrechters deze periode beleefden. 

Let op: vanwege maatregelen tegen het coronoavirus is onze Expo gesloten t/m 31 maart.

Rampjaar

Het jaar 1672 was voor de Republiek een regelrecht rampjaar. De Republiek werd van alle kanten aangevallen: een coalitie van Frankrijk, Engeland, Münster en Keulen dreigde met een inval over land en Engeland bereidde een invasie voor over zee. De opmars vanuit het oosten stokte echter bij de Waterlinie. Het rijke Holland werd zo gespaard. Maar Utrecht? Utrecht niet: van juli 1672 tot november 1673 werd Utrecht bezet. De stad en haar inwoners leden enorm onder de brandschattende en plunderende Fransen.

Persoonlijke verhalen en getuigenissen

In de tentoonstelling Rampjaar 1672-1673 maak je via persoonlijke getuigenissen mee hoe Utrechters deze rampen doorstonden. Luister naar de stadsomroeper, een kind van een schutter, een opgeluchte katholieke vrouw, een gedupeerde boer en kasteelvrouwe Margaretha Turnor: allemaal beleefden zij het Rampjaar in Utrecht op hun eigen manier. Hoor hun verhalen en lees wat ze erover te zeggen hebben in hun dagboekfragmenten, brieven en pamfletten.

 

Optredens theatergroep Aluin 

Theatergroep Aluin verdiepte zich in de Utrechters die dit Rampjaar overleefden. Wat dachten ze, hoe voelden zij zich? In zes monologen ervaar je de persoonlijke getuigenissen van hoe Utrechters de rampen doorstonden. Elke twee weken spelen de acteurs live in de tentoonstelling. 

Innovatief project Transkribus 

Kasteelvrouwe Margaretha Turnor schreef gedurende het Rampjaar vele brieven die Het Utrechts Archief heeft laten transcriberen: door de computer omgezet naar digitaal makkelijk leesbare tekst. In de tentoonstelling Rampjaar 1672-1673 kun je zien hoe dit gebeurde. Blader door Margaretha's brieven én whatsapp met haar over het leven van toen.