Studentenleven in Utrecht

Spectaculaire optochten met geheimzinnige farao’s, stoere ridders en machtige keizers: de 5-jaarsfeesten ter ere van de verjaardag van de Universiteit zorgden lange tijd voor groot spektakel in de stad.

Jong en oud liep uit om zich te vergapen aan de historische wagens, voorwerpen en kostuums van de bonte stoet studenten die door de versierde straten trok. In de tentoonstelling laten foto’s, films, kostuums en persoonlijke verhalen uit de periode 1901 – 1961 u zien hoe de universiteit, studenten en inwoners van Utrecht samen uitbundig feest vierden.

Wat kunt u zien en doen?
• Geniet van de historische kostuums, affiches en foto’s die voor de universiteitslustra gemaakt werden.
• Beleef de optochten en de andere festiviteiten opnieuw in de bioscoopzaal
• Luister naar de persoonlijke verhalen van deelnemers en ooggetuigen  


Universiteitsfeesten

Lustrumvieringen bestaan al sinds de oprichting van de Universiteit Utrecht in 1636 en waren lange tijd hét hoogtepunt in het studentenleven. In de 19de eeuw namen deze vieringen een vogelvlucht. Studenten organiseerden aan de hand van een thema steeds grotere en zeer indrukwekkende maskerades en feesten. De hele stad werd erbij betrokken. De straten en gebouwen werden versierd en Utrechters liepen massaal uit om te genieten van het kleurrijke schouwspel: 

Unieke objecten en beelden 

Stichting Corpsmuseum en Archieven van het Utrechtsch Studenten Corps bewaart veel bijzondere objecten en beelden van de lustrumvieringen. In deze tentoonstelling zie je schitterende ontwerptekeningen van kostuums, prachtige affiches, oude filmbeelden en foto’s, samen met stukken uit onze collectie. Het hoogtepunt zijn de attributen en kostuums die in de maskerades zijn gedragen, soms wel meer dan 100 jaar geleden!

De tentoonstelling was te zien tot en met 25 februari 2022.