900 jaar leven met water in Utrecht
Vrijetekst-sidebar:
Audiotour

U kunt de tentoonstelling bezoeken met een audiotour op uw eigen telefoon in een handige app! Neem dus uw smartphone en oortjes mee.
> Download hier alvast de app.

 

900 jaar Utrecht

Op 2 juni 2022 is het 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg. Dat vieren we in de Expo van Het Utrechts Archief met een programma vol leuke, inspirerende en interessante activiteiten! Bekijk hier het volledige programma.

 

Toegankelijkheid

Delen van onze tentoonstelling bevatten fel en flikkerend licht, wat ongeschikt kan zijn voor personen met epilepsie. Informatie over de rolstoeltoegankelijkheid van ons gebouw vind je hier.

Wist jij dat Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg? En dat dit alles te maken heeft met water? In de tentoonstelling Water! Vriend of Vijand? stap je een magische onderwaterwereld binnen. Je ontdekt hoe de Utrechters het water al eeuwenlang gebruiken én bestrijden. Een verhaal van ingenieuze waterwerken, rampzalige overstromingen en ambitieuze toekomstplannen.

Wat kun je zien en doen?

> Wandel rond in een magische onderwaterwereld
> Maak een virtuele boottocht door het verleden
> Bekijk kaarten, tekeningen, foto’s en andere topstukken uit collecties uit heel Nederland
> Ontdek de fascinerende geschiedenis van de het Kromme Rijn-gebied, de Lekdijk, de Utrechtse stadsrechten en bekijk de toekomstplannen voor het waterbeheer in onze regio.

 

Voor wie?

Voor jong en oud! De audiotour is in het Nederlands en Engels te volgen.

Spannende speurtocht voor kinderen

Ga op ontdekkingstocht in onze nieuwe expo Water! Vriend of vijand? Speciaal voor de kleintjes hebben we een speurtocht uitgezet. Zoek alle letters en leer ondertussen over dijken, water en welk diertje stiekem voor onze natte voeten zorgt. Heb je alle letters gevonden en ontdekt welk woord je hiermee kan spellen? Lever dan je speurtocht in bij de kassa en win een prijsje!

 

900 jaar Utrecht en waterbeheer

Water! Vriend of vijand? is een samenwerking van Het Utrechts Archief en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in het jubileumjaar 900 jaar waterbeheer en Utrecht 900.

> Tip: neem ook eens een kijkje op het digitale festivalterrein 900 jaar waterhbeheer!