Tijdelijke tentoonstelling
Vrijetekst-sidebar:
Zie ook

>   Toegankelijkheid

>   Plan je bezoek

>   Terug naar tentoonstellingsoverzicht

 

10 tekenaars geven hun eigen visie op 10 Utrechtse tijdsvakken

Vanwege het jubileum van de Vereniging Oud Utrecht is er een bijzondere tentoonstelling met tekeningen te zien in de Expo. Hierop staan opvallende gebeurtenissen en personen in de stad, ontwikkelingen in architectuur/erfgoed/archeologie en cultuur, plus de geschiedenis van de vereniging. 

Stichting De Inktpot heeft zich mede laten inspireren door kunststromingen die prominent waren in het desbetreffende tijdvak. Dat was in de eerdere decennia gemakkelijker dan in de latere. Het aanwijzen van stromingen in recente tijdvakken bleek lastiger, misschien omdat die zich nog niet hebben uitgekristalliseerd. Soms boden andere cultuuruitingen dan uitkomst.

De invulling van de banieren was verder aan de tekenaars. Sommigen kozen ervoor een soort strippagina te maken, anderen maakten één grote tekening of juist een collage van losse elementen. Het waren ook de tekenaars die kozen welke door Oud-Utrecht aangeleverde informatie ze in hun tekeningen verwerkten, en daarnaast konden ze uiteraard eigen vondsten toevoegen. Vooral in de schetsfase hebben degenen die de informatie hadden verzameld, meegekeken bij het tekenwerk.

Elke tekenaar heeft een eigen stijl en elk heeft een eigen invulling gegeven aan zijn of haar banier. De banieren vormen niettemin een geheel dankzij de gemeenschappelijke vormgeving van Jeroen Tirion, vaste vormgever van de uitgaven van Oud-Utrecht. Hij heeft ook de uitvoering van de banieren bedacht en verzorgd. Om de tentoonstelling gedurende het jubileumjaar gemakkelijk door de stad te kunnen laten ‘reizen’ zijn de banieren geprint op doek. Bij wijze van verjaardagscadeau is het printwerk betaald door Het Utrechts Archief.

Meer informatie over dit bijzondere project vind je hier. Ook vind je hier de persoonlijke toelichtingen van de verschillende tekenaars over hun werk.  

Stichting De Inktpot bestaat dit jaar ‘pas’ 20 jaar. Zij maakt stripboeken met een Utrechtse invalshoek, vaak over de geschiedenis van de stad. Informatie over (uitgaven van) De Inktpot is te vinden op www.de-inktpot.nl.