Sinds 14 november is de foto-expositie ‘Verborgen koloniaal erfgoed terug naar het volk’ van de Stichting Wooko Makandie, in samenwerking met het Nationaal Archief en Het Utrechts Archief te zien in de Expo. U ziet beelden uit de jaren ‘50 en ’60 uit verschillende collecties, onder meer van bioloog Con Bruning en de Evangelische Broedergemeente. Via een bijbehorend ‘crowdsourcingsproject’ worden verhalen uit de Surinaams-Aukaanse gemeenschap vastgelegd.

De foto’s brengen het leven van de Aukaanse Marrons in beeld. Zij stammen af van voorouders die ontsnapt waren aan slavernij en leefden in de Surinaamse binnenlanden. De tentoonstelling is onderdeel van een project om het erfgoed van de Aukaanse Marrons en andere Surinaamse bevolkingsgroepen te bewaren en vast te leggen. De foto’s laten zien hoe de marrons in de 20ste eeuw te maken kregen met wetenschappers en zendelingen. In de Expo worden deze zwart-wit foto’s op een meerstemmige en kleurrijke manier gepresenteerd op traditionele pangi’s (omslagdoeken).

De foto’s waren voor veel Surinamers tot nu toe verborgen in de Europese archieven. Door digitalisering ervan worden ze nu toegankelijk. Daarnaast worden verhalen verzameld en op een innovatieve manier met de gemeenschap ontsloten. Hiermee wordt dit erfgoed bewaard voor toekomstige generaties. Meer weten of zelf bijdragen? Bezoek dan de tentoonstelling, of stuur Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

Bezoek de tentoonstelling

'Verborgen koloniaal erfgoed terug naar het volk' is een reizende tentoonstelling.
U kunt hem bezoeken in:

  • 14 november 2021 t/m 5 februari 2022: Expo Utrechts Archief, Utrecht, Nederland
  • 4 maart t/m 8 april 2022: Wi Eegi Kerki EBG Zuid-Oost, Amsterdam, Nederland
  • 7 mei 2022 t/m 3 juli 2022: Hernhutters Huis, Zeist, Nederland
  • Laatste kwartaal 2022: N.t.b., Paramaribo, Suriname
  • Eerste kwartaal 2023: N.t.b., Frans Guyana
  • Laatste kwartaal 2023: Diitabiki Museum, Diitabiki, Suriname