Vrijetekst-sidebar:

test

 

MAART 2020

EERSTE LOCKDOWN
Alleen samen krijgen we corona onder controle

In het voorjaar 2020 begint de coronapandemie. Op 1 maart wordt de allereerste besmetting vastgesteld in de Provincie Utrecht. Kort daarna worden de eerste algemene maatregelen om het virus te bestrijden aangekondigd: was je handen, schud geen handen meer en houd afstand van elkaar. Halverwege maart begint de 'intelligente lockdown' in Nederland. Het houden van anderhalve meter afstand wordt verplicht en iedereen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken en thuis te blijven bij klachten. De bevolking begint met het hamsteren van wc-papier. Grote evenementen zoals sportwedstrijden en festivals worden gecanceld. Horeca, musea, scholen en kinderopvang sluiten de deuren.

 

De oproep ‘Werk zoveel mogelijk thuis’ is een maatregel die in de eerste weken al door de overheid wordt gebruikt. Thuiswerken wordt de norm. Ook kinderen en studenten moeten thuisonderwijs volgen. Lessen worden voor langere periodes digitaal gegeven. Op basisscholen krijgen ouders ook een berg huiswerk mee. 

> In onze collectie is nauwelijks iets aanwezig van persoonlijke ervaringen met thuiswerken en het thuisonderwijs. Hoe heb jij die dagen ingevuld? En hoe zag je werkplek er thuis uit? Deel je foto's of video's en help ons de coronacollectie aan te vullen. Scan de QR-code en ontdek hoe!

 

Tijdens corona komt de gehele zorgketen onder druk te staan, onder meer door uitval van het personeel. Ziekenhuizen openen een speciale corona-afdeling, de IC-bedden raken snel gevuld met coronapatiënten en er ontstaan lange wachttijden voor de reguliere zorg. Tegelijkertijd neemt de druk op de thuiszorg, verpleeghuizen en huisartsen toe. Coronapatiënten worden ontslagen uit de ziekenhuizen maar hebben nog wel zorg nodig.

In onze coronacollectie zijn foto’s aanwezig van lokale steunbetuigingen aan zorgverleners, zoals een foto van het straatnaambord met de tekst: ‘Zorgheldenplein: plein ter ere van helden van de zorg tijdens de Coronacrisis in 2020’. Met het bord wil Arie Koot de verpleegkundigen uit de regio bedanken. Niet alleen voor de ingang van het Diakonessenhuis in Utrecht is het plein omgetoverd tot zorgheldenplein, meerdere ziekenhuizen in Utrecht en Nieuwegein ontvingen een straatnaambord.

> Tijdens de actie #applausvoordezorg worden mensen opgeroepen om op 17 maart 2020 om 20:00 uur voor het zorgpersoneel te applaudisseren. Wij hebben nog geen materiaal van deze actie in onze coronacollectie. Heb jij meegedaan aan de actie en het gefilmd? Of heb jij materiaal van andere steunbetuigingen aan de zorg? Stuur het dan in!

 

Een greep uit de collectie...

JUNI 2020

VERSOEPELINGEN

In het voorjaar worden langzamerhand meer versoepelingen doorgevoerd. Na twee en een halve maand gesloten te zijn, mag de horeca in juni de deuren weer openen. Vanaf 1 juni mag iedereen met klachten zich laten testen en op 1 juli eindigt de lockdown. De algemene maatregelen en de mondkapjes in het OV blijven. Er volgt een relatief rustige zomer.

 

Tijdens de lockdowns moeten horecazaken de deuren geregeld voor langere periodes sluiten. Er wordt gezocht naar andere oplossingen. Zo blijven cafés en restaurants open voor afhaalmaaltijden. Boerderij De Middenhof in Nieuwegein maakt in samenwerking met lokale horecagelegenheden een wandel- en fietsroute. Fietsers en wandelaars kunnen bij de horeca gerechten afhalen. Desondanks moeten sommige ondernemers hun zaak te koop zetten.

Ook cultuurinstellingen zoals theaters, concertgebouwen en musea moeten meerdere keren dicht. Concerten en theatervoorstellingen worden gecanceld, maar sommige voorstellingen kunnen digitaal alsnog doorgaan. Zo organiseert TivoliVredenburg de actie Walk the Line; een corona-proof programma waarbij groepen van vijftig bezoekers een tour door het gebouw krijgen en in de zalen een paar concerten meepikken.

 

OKTOBER 2020

TWEEDE LOCKDOWN
Van harde lockdown tot avondklok

In het najaar 2020 is er wereldwijd sprake van een tweede coronagolf. Ook in Nederland neemt het aantal besmettingen snel toe. Halverwege oktober gaat het land weer gedeeltelijk op slot.  Deze keer zijn strenge maatregelen nodig. Thuis mag men maximaal drie gasten ontvangen. Amateursport voor volwassenen wordt stilgelegd. In de maanden die volgen wordt de lockdown in stappen verlengd en verzwaard.

In december, vlak voor de feestdagen, gaat de ‘harde lockdown’ van kracht. Horeca, niet-essentiële winkels, sportscholen en scholen sluiten. Maximale groepsgrootte binnen bedraagt twee bezoekers, buiten is dit twee personen of één huishouden. Januari 2021 staat in het teken van de eerste vaccinaties. Ook wordt de avondklok ingevoerd, de maatregel zorgt voor weerstand bij veel mensen.

 

Sinds de uitbraak van COVID-19 in 2020 vinden er in Nederland protestacties plaats waarbij demonstranten zich uitspreken tegen de coronamaatregelen. In Utrecht wordt er bijvoorbeeld gedemonstreerd voor restaurant Waku Waku (27 september 2021 - 28 september 2021) en is er een protestmars van Samen voor Nederland (3 december 2021). Voor Waku Waku wordt twee dagen lang gedemonstreerd tegen het corona-toegangsbewijs. Het restaurant weigert om de QR-code van bezoekers te controleren en wordt daarom op last van de burgemeester gesloten.

> Was jij aanwezig bij deze Utrechtse gebeurtenissen? Stuur je verhaal in of deel je foto's en video's en help ons de coronacollectie compleet te maken.

 

Tijdens corona beperken maatregelen de mogelijkheden om te sporten in groepsverband. Zo wordt in het najaar van 2020 alle sport stilgelegd. Sportscholen, kantines en andere binnensportlocaties gaan dicht. Met de avondklok wordt s ’avonds buiten trainen onmogelijk, waardoor competities stil komen te liggen. In onze collectie vind je beeldmateriaal van mensen en sportclubs die zoeken naar creatieve oplossingen om toch te sporten, zoals het organiseren van een judoles buiten op het plein.

 

FEBRUARI 2021

VERSOEPELINGEN

Vanaf februari vindt er voorzichtig verruiming plaats. Het onderwijs gaat deels weer open. In april volgt de eerste grote versoepelingsronde. Hierdoor mogen de terrassen weer open tot 18.00 uur en de avondklok vervalt. Op 26 juni gaat de samenleving volledig open. Beperkingen op thuisbezoek en groepsvorming vervallen. Evenementen mogen doorgaan en nachtclubs openen de deuren.

 

Op 17 maart 2021, midden in de coronacrisis, vinden er verkiezingen plaats. Er zijn extra maatregelen getroffen om (kwetsbare) kiezers veilig te laten stemmen, zoals vervroegd en per post stemmen. 

> In onze coronacollectie zijn foto's van verkiezingsborden aanwezig, maar materiaal van het stemmen tijdens corona ontbreekt. Hoe zag het stembureau bij jou in de buurt eruit?

 

In de Jaarbeurs worden tijdens speciale priknachten ruim 2400 mensen op een feestelijke manier met het Janssen-vaccin geprikt. De hal is aangekleed met discolampen en er draait een dj. 

> Was jij bij #dansenmetjanssen? Of heb jij vastgelegd hoe het was om weer voor het eerst uit te gaan? Deel je filmpjes en foto’s en help ons de coronacollectie aan te vullen.

 

Een greep uit de collectie...

SEPTEMBER 2021

DERDE LOCKDOWN

Einde van de anderhalvemetersamenleving en avondlockdown

De anderhalvemetermaatregel vervalt in september en de coronapas met QR-code wordt ingevoerd. De mondkapjesplicht vervalt op scholen, maar blijft gelden in het OV. Een maand later lopen de besmettingen wederom op en rollen we een nieuwe coronagolf in. Coronamaatregelen zoals de mondkapjesplicht keren terug in november. Dit blijkt niet voldoende. Eind november gaat de ‘avondlockdown’ in en luidt het advies weer ‘zoveel mogelijk thuiswerken’. Vrijwel alle publieke gelegenheden moeten na 17.00 uur dicht. In december gaan de basisscholen eerder dicht en de maximale groepsgrootte keert terug als maatregel om de Omikron variant tegen te gaan.

 

Feest vieren tijdens Corona en een lockdown, helaas gaat dat anders dan we hadden gehoopt. Er is creativiteit nodig om op afstand en coronaproof vieringen te organiseren. Met Kerst en Oud en nieuw mogen we een maximaal aantal gasten thuis ontvangen. Via een webcamverbinding kan iedereen met het Chanoekafeest (het achtdaagse lichtjesfeest) meedoen. Het einde van de ramadan wordt op een aangepaste manier toch gevierd met Eid al-Fitr (het Suikerfeest). Jarigen organiseren 'drive-throughs' en docenten gaan langs de deuren van leerlingen voor een kleine diploma-uitreiking. 

> Wat heb jij tijdens corona gevierd? En hoe heb je dat georganiseerd? Deel je foto's en video's met ons en laat het ons weten.

 

JANUARI 2022

VERSOEPELINGEN

Na de feestdagen komen versoepelingen. Restaurants, concertzalen, dierentuinen en theaters mogen weer open. Maar met coronatoegangsbewijs, anderhalve meter afstand en mondkampje. In drie stappen worden de coronamaatregelen afgebouwd. Op 25 februari 2022 vervalt de anderhalvemetermaatregel 'definitief'. Coronaregels worden adviezen en nog dezelfde maand verdwijnt ook de verplichting om een mondkapje te dragen in en rond het OV.  

 

Samen...

Maken wij de coronacollectie

In tijden van corona is er veerkracht. We zoeken naar creatieve oplossingen om elkaar te steunen en om met elkaar in verbinding te blijven staan. Er ontstaan mooie lokale initiatieven, zoals het maken van opbeurende kaarten en tekeningen voor bewoners van verpleeghuizen, of een 'berenjacht' voor kinderen in de buurt. We doen boodschappen voor anderen in de buurt. Er verschijnen stoepkrijtberichten op de straten om moed in te spreken en vol te houden.