Bekijk Utrecht door de lens van Moesman
Rond 1900 maakte Johannes Anthonius Moesman (1859-1937) drukwerk, tekeningen én honderden foto’s in Utrecht. Zijn werk geeft een prachtig beeld van het stadsleven in die tijd.

Moesman fotografeerde straatgezichten en gewone burgers op straat, steegjes, bijzondere gebouwen en gewone woonhuizen. Maar ook gebeurtenissen zoals een demonstratie, de afbraak van een huis of een brand legde hij vast. De kermis was een van zijn geliefde onderwerpen.
Voorgevels van panden aan de Neude met op de voorgrond de nieuwste wagens van de Gemeente Reiniging voor het legen van beerputten.
Snapshots
Van zijn beste foto’s maakte Moesman prentbriefkaarten, die hij verkocht in zijn winkel. Enkele honderden van zijn foto’s zijn opgenomen in de collectie van Het Utrechts Archief en zijn gebruikt voor kalenders en als illustraties in boeken. De foto’s doen sterk denken aan de foto’s die George Hendrik Breitner omstreeks dezelfde tijd maakte: snapshots om snel de omgeving of een gebeurtenis vast te leggen. Esthetische criteria speelden geen rol, en een mooie uitsnede of een spannend perspectief waren van ondergeschikt belang.
Toeschouwers bij het blussen van de brand in café-restaurant Suisse (Neude 8)
Lithografisch drukker
Moesman was opgeleid als lithografisch drukker en verkocht zijn (reclame)werken vanuit zijn drukkerij en winkel aan de Neude..
Bijzonder bedrijf
Door de vele foto’s die hij in zijn winkel maakte, kunnen wij ons een beeld vormen van zijn bedrijvigheid. Die was legendarisch. Tijdgenoten hebben het over een chaotische opeenstapeling van papier, drukwerk en voorwerpen ‘van alles wat maar gek, grappig of interessant was’.
Johannes Moesman in zijn winkel/drukkerij (Neude 7)
Meer zien van Moesman?
Bekijk de hele collectie in onze beeldbank en bezoek de tentoonstelling "Door de lens van Moesman" in de Expo.