In 1957 maakte Chris Schut een bijzondere tekening van de Neude. Het Utrechts Archief vroeg de Utrechtse tekenaar Sara Schlijper om deze tekening opnieuw te maken. Haar tekening is opgenomen in de collectie en samen met de tekening van Chris Schut te zien in de tentoonstelling De getekende stad. 

Aanleiding
Sara Schlijper bracht in januari een bezoek aan de tentoonstelling van Het Utrechts Archief. Ze verwerkte dat in een tekening die ze op Instagram plaatste. Het Utrechts Archief was daarvan onder de indruk, en vroeg haar het campagnebeeld van de tentoonstelling - de Neude in 1957 van Chris Schut - opnieuw te tekenen. Het resultaat mag er zijn: 

Foto lage resolutie 72 dpi
De tekening van Sara Schlijper uit 2017

Overdracht
De tekening van Schlijper is woensdag 8 maart officieel opgenomen in de collectie van Het Utrechts Archief. Kaj van Vliet, rijksarchivaris: "Heel mooi dat we op deze manier ook 21e eeuwse tekeningen van de stad kunnen opnemen in de collectie." 

In het Algemeen Dagblad vertelt Sara over het maken van de tekening."Toen ik de foto [speciaal gemaakt voor Sara, red. HUA] zag dacht ik dat het moeilijk zou worden. De Neudeflat trekt alle aandacht. Maar ik ontdekte veel details door goed te kijken. Door die details gaat het plein leven: de verschillende kleuren van de bakstenen en de kozijnen, het vlaggetje van Utrecht aan een lantaarnpaal bij het oude postkantoor of de verbouwing van de Neudeflat. Lees het volledige artikel in het AD

De tekeningen van Schlijper en Schut zijn vanaf 14 maart tot en met het einde van de tentoonstelling te zien. 

 

tekening chris schut neude
De tekening van Chris Schut in de Neude uit 1957.